Mokslininkai pasiūlė Žemę uždengti milžinišku skydu

Mūsų Visatoje yra daugybė pavojų, nuo kurių žmonija turi išmokti apsisaugoti. Nuolat kalbama apie būtinybę išmokti nukreipti asteroidus, tačiau ir be jų galime sulaukti didžiulės grėsmės iš kosmoso. Mokslininkai dabar pasiūlė mūsų planetą tiesiog uždengti skydu, kuris išgelbėtų bent jau nuo vienos grėsmės.

1859 metų rugsėjis buvo kupinas keistų įvykių. Vienu metu nustojo veikti Europos ir Šiaurės Amerikos telegrafo tinklai, iš stulpų pasipylė žiežirbos. Tuomet žmonės gerai nesuprato, kas įvyko, tačiau dabar žinome, kad tai buvo didžiausia Saulės audra per visą rašytinę žmonijos istoriją. Bent jau tuo metu, kai jos poveikį buvo galima pastebėti. Skaičiuojama, kad dabar toks netikėtas Saulės aktyvumo šuolis sukeltų 10 trilijonų dolerių nuostolį.

Šie skaičiai pasirodė po naujo tyrimo, kuris įvertino galimą didelės Saulės audros ekonominė poveikį ir būdus nuo to apsiginti. Kuomet kalbama apie trilijonus JAV dolerių investicijos į kokį nors skydą nuo magnetinių audrų yra būtinos. Tyrimo autoriai Manasvi Lingamas ir Abrahamas Loebas sako, kad geriausias būdas apsisaugoti nuo netikėtų Saulės aktyvumo šuolių yra magnetinis skydas, dengiantis visą Žemės planetą.

Toks skydas turėtų atremti bent jau dalį Saulės išspjautų dalelių, kurios įprastai sąveikauja su Žemės magnetiniu lauku, kelia sveikatos problemų, trikdo komunikacijų tinklus, gadina elektroniką ir, ekstremaliu atveju, gali sukelti trilijoninių nuostolių. Savaime aišku, kad toks skydas neapsuptų Žemės. Vietoj to, jis būtų įrengtas kažkur toli tarp Žemės ir Saulės, kad savo dydžiu mūsų planetą tiesiog užstotų.

Mokslininkai tik sugalvojo šią idėją, apie jos įgyvendinimą nėra ko kalbėti. Jokių konkrečių planų nėra ir Saulės poveikis pasaulio ekonomikai niekada nėra pakankamai akivaizdus, kad žmonės jį įvertintų prieš nukentėdami. Tačiau tyrimo autoriai skaičiuoja, kad toks skydas kainuotų panašiai, kiek kadaise kainavo Tarptautinė Kosminė Stotis - apie 100 milijardų JAV dolerių. Taigi, nedaug, palyginti su nuostoliais, kuriuos patirtų žmonija.

Įdomu ir tai, kad mokslininkai pagalvojo ir apie gyvybę kitose planetose. Jei kažkur visatoje yra planeta su protingomis gyvybės formomis, ji galėtų būti apsaugota tokiu skydu. Už žmones pranašesni padarai tikriausiai jau turi susikūrę tokį skydą apsisaugoti nuo savo žvaigždės, nes magnetinių audrų problema yra universali visoje matomoje visatoje. Rasti žvaigždę su tokiu skydu nebūtų taip sunku, kaip tiesiog pastebėti planetą, kurioje yra akivaizdžių gyvybės ženklų.