Inovacijų savaitės renginiai – nuo konferencijų iki lankymosi automobilių gamykloje

Antrus metus rengiama „Inovacijų savaitė 2017“ šiais metais plečia savo geografiją ir renginių įvairovę. Net septyniuose miestuose vyks konferencijos, diskusijos, praktiniai seminarai, pažintiniai turai po inovatyvias įmones, gamyklas ar mokslines laboratorijas.

„Inovacijų savaitės 2017“ nemokami renginiai spalio 9–13 dienomis vyks Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje ir Marijampolėje.

Nuo sportininkų iki verslininkų

Šiemet visus, besidominčius inovacijomis, rengėjai pakvies įsigilinti į išmaniųjų miestų temą. Konferencijose ir diskusijose bus ieškoma sprendimų, kurie padėtų kurti modernesnius, švaresnius ir gyventojams patogesnius miestus. Šia proga 6-iuose miestuose (Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje ir Marijampolėje) vyks konferencija „Kuo pasižymi išmanusis miestas?“. Joje dalytis mintimis apie išmaniąją ateitį susirinks verslo, mokslo, viešojo sektoriaus atstovai.

„Išmaniųjų miestų tema aktuali visų miestų gyventojams, skirtingų profesijų ir amžiaus žmonėms. Būtent dėl to kviečiame diskutuoti apie tai, kas jau tapo neišvengiama kuriant šiuolaikinius miestus – išmaniąją infrastruktūrą, kasdienį gyvenimą lengvinančias ir tobulinančias lietuvių kuriamas ateities inovacijas ir net išmaniąsias sveikatingumo idėjas. Verslininkų sėkmės pavyzdžiais ir praktinėmis inovacijų pritaikymo idėjomis sieksime paskatinti spartesnį išmaniųjų procesų pritaikymą miestų vystymuisi ir įkvėpti skirtingų miestų inovatorius dalytis savo idėjomis“, – teigia ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius.

Kaune, Alytuje ir Klaipėdoje vyksiančiose konferencijose pranešimus skaitysiantis robotikos mokyklos įkūrėjas Paulius Briedis sako, kad savo pranešime kartu su klausytojais bandys išsiaiškinti, kaip galima reaguoti į robotizacijos ir automatizacijos pokyčius, kokie jie ir kaip juos galima panaudoti savo naudai.

„Svarbu kalbėti apie robotiką, nes pastaruoju metu viskas yra automatizuojama. Tie verslininkai, kurie pirmiau ir gudriau sugalvos, kaip tai padaryti, išliks rinkoje ir galės pristatyti produktus, kuriuos lydės sėkmė“, – įsitikinęs P. Briedis.

Panevėžyje vyksiančioje konferencijoje žiniomis apie išmaniuosius miestus ir inovacijas dalysis verslininkas, investuotojas Ilja Laurs.

„Nei bendrovės, nei šalies lygmeniu negalime apsieiti be inovacijų proceso. Nenorėdami atsilikti, privalome suprasti ir įvaldyti inovacijas. Antroje savo pranešimo dalyje kalbėsiu apie išmaniuosius miestus. Miesto infrastruktūra ir ekosistema yra labai sudėtingos, tačiau jos yra pavaldžios centralizacijai, o tai leidžia mieste daug lengviau nei korporacijoje įdiegti daug inovacijos rūšių. Lietuvos miestai jau dabar gali pasigirti sėkmingai diegiamomis inovacijomis, pavyzdžiui, parkavimo sistema, kuri leidžia susimokėti SMS žinutėmis arba mobiliąja programa. Palyginimui pasakysiu, kad JAV, Silicio slėnyje, inovacijų širdyje, iki šiol viskas veikia senamadiškai – susimokėti už automobilio stovėjimą galima tik monetomis“, – sako I. Laurs.

Pranešimą apie išmaniąsias technologijas ir sveiką miestą skaitysianti sveikatingumo motyvatorė, Lietuvos lengvosios atletikos čempionė, Vlada Musvydaitė sako, kad inovacijų svarba yra išties didžiulė: inovacijos gali priversti žmones pamilti sportą, daugiau judėti ir gyventi sveikiau.

„Pavyzdžiui, programėlės, kurios skaičiuoja žingsnius, skatina toliau nueiti tiek vaikus, tiek suaugusiuosius. Daugiau būti gryname ore su šeima priverčia mobiliosios programos, kuriose pateikiamos virtualios pėsčiųjų trasos, o dviračio mynimą virtualioje realybėje išbandęs žmogus galbūt susigundys persėsti ant tikro dviračio. Yra netgi mobiliojo telefono programėlių, kurios skatina nepamiršti išgerti vandens – viena iš jų sėkmingai naudojuosi ir aš“, – pasakoja V. Musvydaitė.

Kvies pažintiniai turai ir parodos

Vykstant „Inovacijų savaitės 2017“ renginiams netrūks nemokamų pažintinių turų į inovatyvias įmones, mokslines laboratorijas ar gamyklas. Pavyzdžiui, spalio 10 d. organizuojamas pažintinis turas į vilnonį apatinį trikotažą gaminančios bendrovės „Devold“ pastatą, spalio 11 d. lankytojai bus laukiami Alytaus regioniniame technologijų centre Alytaus kolegijoje ir „Astros“ automobilių gamykloje, o spalio 13 d. vyks atvirų durų diena šešiose Klaipėdos universiteto mokslo laboratorijose.

Didelio lankytojų dėmesio tikimasi sulaukti Kauno technologijos universiteto (KTU) „Santakos“ slėnyje spalio 9 d. vyksiančioje išmaniųjų produktų parodoje. Joje Kauno mokslo ir technologijų parke įsikūrusios įmonės pristatys kuriamus išmaniesiems miestams pritaikytus sprendimus, pavyzdžiui, patogius įrankius saulės jėgainių parkams projektuoti, rankų drebėjimą mažinantį kamuoliuką, išmanųjį radiatorių, prisitaikantį prie gyventojo dienos ritmo, išmaniąją pašto dėžutę ar išmaniąją lempą, skirtą geresniam namuose auginamų augalų aprūpinimui reikiama šviesa.

Į Vilnių suburs inovacijų forumas „Innovation Drift“

Net keturias dienas inovacijų savaitės renginiai vyks Vilniuje – spalio 10, 11, 12 ir 13 dienomis. Pirmasis jų – pranešimas-diskusija: „Ar kiekvienai įmonei reikia turėti inovacijų vadybininkų?“ – vyks spalio 10 d. Visorių IT parke.

Spalio 11 d. Verslo centre „Quadrum“ vyks žaliosios pramonės inovacijų programos baigiamoji konferencija, o Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko bendradarbystės erdvėje „Work'inn“ – verslo pusryčiai „Inovatyvaus verslo eksporto plėtra“. Tą pačią dieną visi inovacijomis besidomintys asmenys laukiami pažintiniuose turuose po Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parką bei įmonę „Baltic Amadeus“.

Tą pačią dieną Vilniuje veiksiančiu „Inovacijų maršrutu“ kursuojantis specialus autobusas aplankys 8 objektus, kuriuose miestiečiai bus supažindinti su naujais išradimais ir verslo ekosistemomis, kuriose jie buvo sukurti.

Spalio 12 d. Visorių IT parke bus galimybė pabendrauti su kosminių aparatų – nanopalydovų kūrėjais.

Spalio 12–13 dienomis parodų ir kongresų centras „Litexpo“ sukvies į jau tradicija tapusį Vilniaus inovacijų forumą „Innovation Drift“. Renginyje bus gausu autoritetingų pranešėjų iš viso pasaulio: forume dalyvaus viena geriausių „Hyperloop“ technologijos, ateityje ketinančios pakeisti keliones lėktuvais, eksperčių visame pasaulyje YJ Fischer, vienas žinomiausių futurologų, jau 17 knygų išleidęs verslininkas Ray‘us Hammondas, „NASA Ames“ partnerystės vadovė Rose Grymes ir daugybė kitų.

Visorių IT parke paskutiniąją inovacijų savaitės dieną, spalio 13-ąją, vyks intriguojančios diskusijos. Apie lazerių pramonės ateitį bus kalbama diskusijoje „Ar greitai mes bėgame arba kada kinai nupirks Lietuvą?“, o žemės ūkio atstovai laukiami diskusijoje „Agroinovaciniai sprendimai verslui ir viešajam sektoriui. Tendencijos ir kryptys“. Po jos visi bus kviečiami susipažinti su „Sentinel“ palydovų panaudojimo galimybėmis.

„Inovacijų savaitės 2017“ renginius organizuoja Ūkio ministerija kartu su Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra.