ABC tėveliams: programėlės, kurias reikia įdiegti vaiko išmaniajame

Remiantis „Influence Central“ vykdyto tyrimo duomenimis, 10 metų – tai amžius, kuomet vaikai paprastai gauna savo pirmąjį išmanųjį telefoną. Tuo tarpu sukakus dvylikai metų, bene pusė jų jau turi asmenines paskyras socialiniuose tinkluose. Prognozuojama, kad netolimoje ateityje išmaniosiomis technologijomis pradės naudotis vis jaunesni vaikai. Nupirkus telefoną atžalai, specialistai pataria pasirūpinti jo įvairiapusišku saugumu. Tą padaryti galima atsiuntus keletą specialių programėlių. Kokių?

Tam, kad žinotumėte, kur jūsų vaikas

Brigitos Kiršytės, „Samsung“ produktų žinovės teigimu, išmaniosios programėlės šiandien leidžia iš tiesų nemažai – netgi nustatyti vaiko buvimo vietą.  Anot jos, tėveliai tokias galimybes pradeda vertinti vis labiau. Tą rodo ir „Influence Central“ vykdytas tyrimas: per ketverius metus nuo 2012-ųjų, tėvų, naudojančių vaiko vietos nustatymo funkciją, skaičius išaugo dvigubai.

„Tokio tipo programėlės leis būti šiek tiek ramesniems dėl savo vaiko saugumo, kai, pavyzdžiui, jis vienas grįžta namo iš mokyklos ar treniruotės. Viena populiariausių tokio tipo aplikacijų – „Lite360“. Naudodamiesi ja, galėsite sukurti virtualų savo šeimos narių ratą, tarpusavyje patogiau bendrauti ir matyti vienas kito buvimo vietą. Be to, jei telefoną pavogs ar vaikas jį pames, bus didesnė tikimybė prietaisą surasti“, sako specialistė.

Programėlę „Lite360“ parsisiųsti galima čia

Nepageidaujamų programėlių ir tinklalapių blokavimui

Portalo safewise.com duomenimis, net 27% vaikų internete yra susidūrę su patyčiomis. Deja, tačiau vos vienas iš dešimties apie tai pasisako suaugusiems. Tuo tarpu net 20% paauglių teigia, kad yra susidūrę su seksualiniu priekabiavimu. Internete apstu ir kitų grėsmių, tokių kaip duomenų nutekėjimas ar praradimas, o taip pat ir smurtinio ar seksualinio pobūdžio turinys. Tačiau B. Kiršytė teigia, kad nuo to apsisaugoti taip pat įmanoma. 

„Norėdami pasirūpinti vaikų saugumu internetinėje erdvėje, naudokite tokias programėles, kaip „Kids Zone Parental Control“. Jos leidžia tėvams blokuoti priėjimą prie pasirinktų programų, prieigą prie interneto ar reklaminių skydelių. Be to, šia programėle galima matyti, kiek apskritai laiko vaikas praleidžia naudodamasis išmaniuoju telefonu“, –  pasakoja B. Kiršytė.

Programėlę „Kids Zone Parental Control“ parsisiųsti galima čia

Regėjimui apsaugoti ir miego kokybei pagerinti

Anot, specialistės, svarbu, kad naudojimasis telefonu nekenktų ir vaiko sveikatai. Vaikai neretai išmanųjį laiko netaisyklingai – juo naudojasi itin prastame apšvietime, įjungę netinkamą ekrano režimą, kartais laiko jį susikūprinę. Specialistės teigimu, svarbiausia pažaboti mėlynąją šviesą, kuri, mokslinių tyrimų duomenimis, kenkia ne tik akims, bet ir miego kokybei. Laimei, tą lengva padaryti.

„Tam, kad vaikai nesikūprintų ir apsaugotų savo akis, rekomenduojama įrenginį laikyti tiesiai prieš akis. Tuo tarpu jei vaiko akys jautresnės nei įprasta, reikėtų naudoti mėlynosios šviesos filtrą – ši funkcija paprastai yra įdiegta naujesnės kartos telefonuose. Jeigu jos nėra, galima atsisiųsti specialią programėlę, kaip, pavyzdžiui, „Blue Light Filter – Night Mode, Eye Care“, kuri leidžia reguliuoti mėlynosios šviesos ir ekrano apšvietimo lygį. Ji naudinga siekiant apsaugoti akis, o taip pat ir norint jas tiesiog pailsinti“, – pasakoja B. Kiršytė.

Parsisiųsti „Blue Light Filter – Night Mode, Eye Care“ galima čia