Kriptovaliutų bankomatų tinklo priežiūra Sakartvele patikėta BS/2

Bankinius sprendimus diegianti BS/2 ir kriptovaliutų bankomatų tiekėja „Cryptomat“ pasirašė susitarimą dėl kompleksinių kriptovaliutų bankomatų tinklo priežiūros paslaugų Sakartvele. Iki šių metų pabaigos didžiuosiuose Sakartvelo miestuose planuojama pastatyti apie 20 kriptovaliutų bankomatų, leidžiančių įsigyti bitkoino ir laitkoino valiutas. Lietuvos bendrovė projektą Sakartvele įgyvendins per antrinę bendrovę „BS/2 Georgia“, kuri šiuo metu jau prižiūri pirmuosius tris kriptovaliutų bankomatus.

Remiantis Pasaulio banko duomenimis, Sakartvelas patenka į pasaulio šalių trejetuką pagal kriptovaliutos iškasimą. Beveik 5 proc. šalies gyventojų kasa kriptovaliutą arba reguliariai už paslaugas atsiskaito įvairiomis kritovaliutomis.

„Kriptovaliutų rinka Sakartvele nuolatos auga, todėl siekiame, kad gyventojai ir šalyje besilankantys užsienio svečiai turėtų kuo daugiau galimybių atsiskaityti ar įsigyti kriptovaliutas. Džiaugiamės šio projekto partneriais pasirinkę „BS/2 Georgia“, kuri turi didelę darbo su stambiausiais šalies komerciniais ir valstybiniais bankais patirtį. Tikimės, kad mūsų bendradarbiavimas kritpovaliutų bankomatų diegimo srityje taip pat bus naudingas ir konstruktyvus“, – sako „Cryptomat“ direktorius Ioseb Bolkvadze.

Pasak I. Bolkvadze, kriptovaliutų bankomatai, nepaisant savo panašumo į tradicinius bankomatus, turi tam tikrų skirtumų. Esminis iš jų – per juos galima įsigyti ar parduoti kriptovaliutą, o finansinėms operacijoms atlikti naudojamos ne mokėjimo kortelės, o elektroninės piniginės, kuriose ir saugoma kriptovaliuta.

„Jaučiame nemažą bankinės industrijos susidomėjimą kriptovaliutomis, todėl mums asmeniškai šis projektas yra labai įdomus. Sakartvele esame dalyvavę įgyvendinant ne vieną inovatyvų projektą, todėl smagu, kad partneriai pasirinko mus diegti ir šią technologinę naujovę“, – teigia „BS/2 Georgia“ vykdomasis direktorius Andrej Smirnov.

Šiuo metu šalyje veikia šeši „BS/2 Georgia“ filialai, teikiantys bankinės bei savitarnos įrangos priežiūros ir mokėjimo infrastruktūros plėtros paslaugas.

„Cryptomat“ – nuo 2018 m. Sakartvele veikianti bendrovė, kuri rūpinasi kriptovaliutų (bitkoinų ir laitkoinų) bankomatų pristatymu ir priežiūra visoje šalyje. Per šiuos bankomatus galima įsigyti ir parduoti kriptovaliutą, ją išsigryninti į šalies valiutą – larius. Bendrovė siekia, kad kriptovaliutų bankomatai būtų kuo labiau prieinami visuomenei, o jais naudotis būtų patogu ir greita.