Naujovė Lietuvos rinkoje: palikite arbatpinigius pačiame kortelių skaitytuve

Nuo šiol užtenka vieno mosto mokėjimo kortele kortelių skaitytuvo link, kad apmokėtumėte sąskaitą ir kartu paliktumėt padavėjui arbatpinigių, kurie pervedami į jo sąskaitą. Šią naujovę, pavadintą my tips, įgyvendino įmonių grupei „Penki kontinentai“ priklausanti bendrovė „ASHBURN International“, bendradarbiaudama su SEB banku, VMI bei Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija. 

„Mūsų siūlomas arbatpinigių palikimo būdas yra kur kas patogesnis ir greitesnis, nei iki šiol egzistavę, nes viskas atliekama vienu įrenginiu, atliekant vieną veiksmą. Jei nori atsidėkoti padavėjui, klientas prieš atsiskaitydamas kortele tame pačiame kortelių skaitytuve gali įrašyti norimą palikti arbatpinigių sumą, kuri pervedama padavėjui. Tai greita ir patogu, be to, klientas nejaučia spaudimo papildomai palikti pinigų. Padavėjas taip pat nesijaučia nepatogiai, nes jam nereikia prašyti arbatpinigių, atnešant atskirą įrenginį ar siūlant nuskaityti QR kodą“, – pasakoja „ASHBURN International“ vykdomasis direktorius Žoržas Šarafanovičius. 

Pasak SEB banko valdybos narės ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovės Eglės Dovbyšienės, atsiskaitymai mokėjimo kortelėmis tapo mūsų kasdienybe, todėl ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje barai ir restoranai susiduria su tais pačiais iššūkiais, kuomet nėra galimybės arbatpinigių palikti kortele. „Džiaugiamės, kad esame pirmieji, kurie siūlo šį arbatpinigių mokėjimo kortele funkcionalumą savo valdomuose kortelių skaitytuvuose. Tikime, kad šis inovatyvus būdas gauti arbatpinigius kortele suteiks galimybę gyventojams patogiai apmokėti ir padėkoti juos aptarnavusiems žmonėms, restoranų ir kavinių darbuotojams gauti papildomas pajamas iš klientų, kurie neturi grynųjų pinigų, o verslininkams efektyviau vykdyti savo veiklą ir labiau motyvuoti personalą“, – teigia SEB banko atstovė.

Skaičiuojama, kad naujuoju arbatpinigių palikimo būdu restorano padavėjas per mėnesį prie savo atlyginimo legaliai galės prisidurti vidutiniškai po 260 eurų. Šis sprendimas naudingas ir paprastai nedaug uždirbantiems padavėjams, ir aukštesnius skaidrumo standartus taikantiems restoranams, ir valstybei.

Jis suteikia galimybę surinkti papildomų pajamų ir į šalies biudžetą. Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos paskaičiavimu, jei bent 4 % nuo apyvartos restoranuose bus palikti arbatpinigių forma, biudžetas gaus papildomus 10 mln. eurų pajamų per 2023 metus.

Padavėjai gali sekti savo darbo efektyvumą

Kiekvienas padavėjas kortelių skaitytuve identifikuojamas su kortele my tips. Naudodamasis viena kortele, jis gali dirbti skirtingose maisto užeigose, kurių skaitytuvai atlieka šią funkciją.

Jam nereikia niekuo rūpintis, nes „ASHBURN International“, turinti Mokėjimo įstaigos ribotos veiklos licenciją, perves arbatpinigius per vieną-dvi darbo dienas ir sumokės atitinkamą GPM mokestį.

Prisijungęs prie savo paskyros internete padavėjas gali  stebėti statistiką, kada ir kiek arbatpinigių yra gavęs ir taip vertinti savo darbo efektyvumą.

Arbatpinigių nusipelno ne tik padavėjai

Esame įpratę arbatpinigius palikti restoranų, kavinių padavėjams. Tačiau, anot Žoržo Šarafanovičiaus, kitų paslaugų atstovai be reikalo nepasinaudoja šia galimybe. Juk tikrai atsirastų žmonių, kurie, pvz., norėtų atsidėkoti už gerą darbą meistrui, taksistui, kelionių gidui ar kitiems paslaugas teikiantiems asmenims.

Skaitmeniniai arbatpinigiai – ne tik padavėjų lojalumui skatinti, bet ir restorano įvaizdžiui gerinti

Kiekvienam prekybininkui rūpi, kad jo darbuotojai būtų patenkinti darbu ir lojalūs. Arbatpinigiai – viena iš pagrindinių padavėjų motyvaciją skatinančių priemonių. O prekybininkas, siūlantis naujovišką, legalią ir patogią arbatpinigių surinkimo priemonę, susikurs patrauklios, sąžiningos ir šiuolaikinės maitinimo įstaigos įvaizdį, pritrauks naujų darbuotojų ir klientų.

Šiuo metu naujuoju būdu palikti arbatpinigių jau galima restoranuose „Manami“, „Sugamour“, „Charlie pizza“, „Katpėdėlė“ ir kt.

„Restoranų tinklas „Amber Food“ pirmasis išbandė šią naujovę. Įdiegimo išlaidos nedidelės, nes nereikia įsigyti atskiro įrenginio, naudojamas tik kortelių skaitytuvas. Be to, mums nereikia atlikti jokių papildomų administracinių darbų, nereikia paskirstyti arbatpinigių padavėjams, nes jie tiesiai pasiekia kiekvieno padavėjo sąskaitą, – sako „Amber Food“ direktorius Gediminas Balnis. – Mūsų padavėjai jau įvertino patogų, greitą ir saugų papildomo uždarbio būdą. Jiems taip pat labai patiko naudotis šiuolaikiniais „Android“ pagrindu veikiančiais kortelių skaitytuvais, kurie atspausdina ne tik pardavėjui ir klientui skirtus kvitus, bet ir atskirą kvitą padavėjui, kuriame nurodomi arbatpinigiai.“