Vilniaus universitete bus pristatyta pirmoji lietuviška nuotrauka iš kosmoso

Publikuota: 2014 m. gegužės 21 d. trečiadienis

Gegužės 21-ąją, 15 val. iš Vilniaus universiteto bibliotekos Baltosios salės tiesiogiai per LRT televizijos laidą „Laba diena, Lietuva“ visuomenei bus pristatyta pirmoji lietuviška nuotrauka iš kosmoso. Nufotografuoti Žemę iš kosmoso ir atsiųsti nuotrauką į palydovo valdymo stotį Vilniaus universitete – ambicingiausia palydovo „LituanicaSAT-1“ komandos užduotis, kurios sudėtingiausias etapas – duomenų atsisiuntimas ir dekodavimas – sėkmingai baigtas.

Pirmosios lietuviškos nuotraukos pristatyme visuomenei dalyvaus projekto globėja Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Vilniaus universiteto rektorius Jūras Banys, universiteto akademinės bendruomenės nariai ir palydovo „LituanicaSAT-1“ kūrėjų komanda.

„Pirmoji nuotrauka buvo padaryta palydovui skrendant virš Ramiojo vandenyno Pietų Amerikos link šių metų balandžio 8 dieną. Daugiausia laiko prireikė atsisiųsti duomenis, nes per vieną seansą su palydovu galėdavome į Žemės stotį atsisiųsti iki 5–6 kilobaitų duomenų, atsižvelgiant į tai, ar palydovas skrieja aukštai virš horizonto, ar žemai“, – pasakoja komandą užfiksuoti pirmąją lietuvišką nuotrauką kosmose skriejančiam palydovui „LituanicaSAT-1“ nusiuntęs misijos technikos vadovas Laurynas Mačiulis.

Po pirmosios lietuviškos nuotraukos pristatymo visiems, kurie jau yra rezervavę savo pikselį šioje nuotraukoje, bus išsiųsti tai liudijantys sertifikatai. Rezervuoti savo pikselį galite misijos interneto svetainėje www.kosmonautai.lt.

Palydovas „LituanicaSAT-1“ iš tarptautinės kosminės stoties į orbitą paleistas vasario 28 d. Tos pačios dienos 10.45 val. Lietuvos laiku palydovo radijo švyturio siunčiamą Morzės kodu užšifruotą signalą užregistravo vokietis Mike Rupprechtas. Šis signalas tapo pirmąja vieno iš dviejų lietuviškų dirbtinių Žemės palydovų sėkmingai iš kosmoso priimta žinute Žemėje.

Šaltinis: vu.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai

Kitoks požiūris į elektronines knygas

Skaityti knygas telefone ar planšetėje jau tampa norma, tačiau žmonės vis viena ilgisi „tikros“ knygos formos. Save „beveik dizaineriu“ vadinantis Fabrice Dubuy pristato kitokį knygų skaitytuvą – „TwistBook“. skaityti »