2013-ieji paskelbti mokslininkės Meilės Lukšienės metais

Publikuota: 2013 m. balandžio 30 d. antradienis

Vyriausybė patvirtino Ministro Pirmininko sudarytos darbo grupės parengtą Meilės Lukšienės metų priemonių planą. Jo tikslas – paminėti mokslininkės, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narės, Lietuvos švietimo reformos pradininkės habil. dr. Meilės Lukšienės 100-ąsias gimimo metines, suteikiant tam nacionalinį ir tarptautinį mastą.

Planuojama organizuoti daug renginių: nacionalinių ir tarptautinių konferencijų, skaitymų, seminarų, skirtų švietimo bendruomenei ir plačiajai visuomenei. Taip pat inicijuoti M. Lukšienės pradėto mokslinio leidinio „Lietuvos mokykla. XIX a. I pusė“ parengimą, išleisti mokslininkės straipsnių rinkinių ir darbų bibliografiją, straipsnių rinkinį, skirtą kultūrologijos, edukologijos ir švietimo reformos klausimams anglų ir rusų kalba. Numatoma surengti M. Lukšienės premijos konkursą, skirtą edukologijos, kultūrologijos moksliniams darbams, atvirą paskaitų ciklą akademinei bendruomenei.
Planuojama rengti Lietuvos radijo ir televizijos laidas, sukurti dokumentinį edukacinį filmą apie M. Lukšienę, išleisti kompaktinę plokštelę su jos paskaitomis. Mokslininkės darbai, parodos bus pristatyti Paryžiuje Miro salėje, UNESCO būstinėje, Lietuvos Respublikos ambasadose. Lietuvos pirmininkavimo ES metu planuojama surengti apskrito stalo diskusiją UNESCO būstinėje Paryžiuje apie kultūros ir švietimo jungtis.

Tikimasi, kad Meilės Lukšienės vardo garsinimas, supažindinant visuomenę su mokslininkės veikla ir nuopelnais edukologijos, literatūrologijos ir kultūrologijos srityse, paskatins diskusijas, apmąstymus apie švietimo svarbą asmenybės brandai ir nacionalinei kultūrai.

Lietuvos Respublikos Seimas 2013 metus paskelbė Meilės Lukšienės metais.
2011 Paryžiuje per UNESCO generalinės konferencijos 36-ąją sesiją habil. dr. Meilės Lukšienės 100-osios gimimo metinės įtrauktos į minimų sukakčių kalendorių ir 2013 m. minima UNESCO šalyse.

Iškili asmenybė, švietimo reformos pradininkė, mokslininkė, literatūrologė, edukologė, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narė, habil. dr. Meilė Lukšienė-Matjošaitytė gimė 1913 m. rugpjūčio 20 d. Vienoje. Kilusi iš garsios Lietuvos kultūros veikėjų giminės.

Meilė Lukšienė, visų vadinta Daktare, padėjo stiprų pagrindą atkurtos Lietuvos valstybės švietimui. 1988 m. mokslininkės vadovaujamos darbo grupės suformulavo pagrindinius Lietuvos švietimo reformos tikslus, sukūrė naują švietimo viziją, kuri ir tapo pagrindu valstybės švietimo reformos uždaviniams įgyvendinti. Jos suformuluotas ugdymo idealas – kūrybiškas ir gebantis remtis įvairių kultūrų vertybėmis bei konstruktyviai veikiantis asmuo – tapo svarbiu pedagoginės bei apskritai visos visuomenės mentaliteto keitimo veiksniu.

1989 m. Meilei Lukšienei buvo suteiktas nusipelniusios mokslo veikėjos vardas, 1994 m. – Gedimino 5-ojo laipsnio ordinas, 2003 m. – Vytauto Didžiojo ordino Komandoro didysis kryžius. 2004 m. M. Lukšienė apdovanota UNESCO COMENIUS medaliu už jos asmeninį indėlį moksliškai ir praktiškai įtvirtinant švietimą kaip valstybės kūrimo pagrindą. UNESCO apdovanojimo tekste parašyta: „Ponia Lukšienė yra europinio ir pasaulinio lygio mokslininkė ir asmenybė, reikšmingai prisidėjusi prie demokratinės visuomenės ir modernaus švietimo raidos“.

Šaltinis: smm.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai