Žvilgsnis iš vidaus: „Santakos“ slėnio KTU Mokslo, technologijų ir verslo centras

Publikuota: 2014 m. rugsėjo 29 d. pirmadienis

Lapkričio 14 d. Kaune duris pravers „Santakos“ slėnio KTU Mokslo, technologijų ir verslo centras. Jis turėtų tapti vienu iš svarbiausių objektų, prisidedančiu prie verslui ir investicijoms patrauklaus miesto įvaizdžio formavimo. Ateityje KTU mokslo ir verslo centras pretenduoja tapti rimta paspirtimi ne tik Kauno, bet ir visai šalies ekonomikai.

Prieš dvejus metus Kaune K. Baršausko gatvėje išdygo pirmieji pastoliai. Šiandien čia jau spindi naujas KTU verslo ir mokslo centras. Šiuo metu pagrindinis statybų etapas jau baigtas, o dabar vykdomi itin svarbūs parengiamieji darbai – įrengiamos laboratorijos, diegiama specializuota įranga.

Centre bus sukurta apie 350 darbo vietų, sumontuotos įrangos vertė siekia beveik 89 mln. litų. Suplanuota, kad mokslinių tyrimų erdvės užims 9 tūkst. kv. m. plotą. Bendra projekto vertė siekia daugiau nei 150 mln. litų.

Pasak Nacionalinio inovacijų ir verslo centro (NIVC), vienijančio ir integruojančio mokslo ir verslo slėnių „Santaka“ bei „Nemunas“ veiklas, direktoriaus Almanto Danilevičiaus, KTU mokslo ir verslo centras mokslininkus priims, kai tik baigsis paskutinieji pastato infrastruktūros parengimo darbai.

Kaip pavyzdį, kad Centro infrastruktūra nenusileidžia žymiausiems pasaulio analogams, A. Danilevičius pateikė „Švarųjį kambarį“, kuris įrengtas bendradarbiaujant su Danijos specialistais.

„Tai pirmasis Lietuvoje „Švarusis kambarys“. 1,5 mln. litų kainavusi specifinė mokslinių tyrimų laboratorija atitinka ISO standarto 5 klasę, kitaip tariant, kambaryje dulkelių kiekis ore sumažinamas iki 35 dulkelių vienetų kubinėje pėdoje. Įprastame tokio tūrio oro kiekyje jų yra apie 35 mln.“, – pasakoja NIVC direktorius.

Šiame kambaryje jau dabar atliekami nanotechnologijų, puslaidininkių ir mikroelektronikos elementų tyrimai, atitinkantys aukščiausius kokybės reikalavimus.

„Santakos” slėnio KTU mokslo, technologijų ir verslo centre taip pat bus galima atlikti tyrimus biomedicinos, biotechnologijų, medžiagų mokslo, fizikinės ir cheminės inžinerijos technologijų srityse.

Naujose patalpose įsikurs Kauno technologijos universiteto (KTU) Medžiagų mokslo institutas, profesoriaus K. Baršausko ultragarso mokslo institutas ir kiti tyrimų centrai, kuriuose bus visos sąlygos atlikti pasaulinio lygio taikomuosius mokslinius tyrimus.

2014 m. lapkričio 14 d. KTU vyks tarptautinė konferencija „Lietuvos mokslas ir pramonė 2014“, kurios tikslas – diskutuoti apie slėnių, skatinančių aukštųjų technologijų ir inovacijų skvarbą versle, veiklą.

Šaltinis: ktu.edu
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai