Programinės įrangos „piratavimas“ vartotojams ir verslui kainuoja milijardus valandų ir lėšų

Publikuota: 2013 m. balandžio 1 d. pirmadienis

„Microsoft“ užsakymu „International Data Center“ (IDC) atliko pasaulinį „piratinės“ programinės įrangos tyrimą ir nustatė, kad vartotojai siųsdamiesi „piratines“ kompiuterių programas turi 33 proc. tikimybę užkrėsti savo kompiuterius virusais ir kenkėjiškomis programomis. Vartotojai identifikuodami užkratus ir taisydami jų padarytą žalą sugaištų 1,5 mlrd. valandų ir išleistų apie 22 mlrd. JAV dolerių (apie 76 mlrd. litų).

Tyrimas įvertino, kad bendrovės, parsisiųsdamos „piratines“ kompiuterių programas, turi 30 proc. tikimybę užkrėsti kompiuterius virusais ir kenkėjiškomis programomis. Tokių programų žala bendrovėms gali siekti 114 mlrd. JAV dolerių, kuriuos jos turėtų išleisti spręsdamos kenkėjiškų programų sukeltas programišių atakas.

„Kai kurios kenkėjiškos programos stebi kiekvieną klaviatūros paspaudimą ir gali asmeninę ar finansinę informaciją perduoti nusikaltėliams. Be to, tokios programos gali naudotis kompiuterio mikrofonu ar kamera ir taip matyti ir girdėti kas vyksta aukos namuose ar darbe. Geriausias būdas išvengti tokių kenkėjiškų programų – perkant kompiuterį reikalauti, kad būtų įdiegtos tik originalios programos“, – sakė „Microsoft“ kovos su kibernetiniais nusikaltimais centro   asocijuotas vyriausiasis patarėjas Deividas Finas.

„Piratinės“ programos sulėtina kompiuterį ir atveria saugumo spragas

64 proc. apklaustųjų, dalyvavusių tyrime žinojo, kad „pirataujantys“ jų pažįstami susidūrė su saugumo problemomis. Didžiausiais „piratinių“ programų pavojais tyrimo dalyviai įvardino duomenų praradimą bei tapatybės vagystę. Šiuos pavojus įvardino atitinkamai 48 ir 29 proc. apklaustųjų. Be to, 45 proc. tyrimo dalyvių nurodė, kad įdiegta neoriginali programinė įranga sulėtino kompiuterio darbą ir turėjo būti pašalinta.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad bendrovėse darbuotojai dažnai savarankiškai įdiegia programas savo darbo kompiuteriuose. 38 proc. bendrovių IT administratorių pripažįsta, kad tokia problema egzistuoja, tačiau ne visi – 65 proc. – jų mano, kad tokios programos kelią pavojų bendrovės duomenų saugumui. Tyrimo metu paaiškėjo, kad 57 proc. įmonių darbuotojų yra nors kartą įdiegę savo nuosavą programą į darbo kompiuterį iš kurių tik 30 proc. patvirtino, kad įdiegta programa nesukėlė saugumo problemų.

„Kurdami programinę įrangą bankams ir finansinėms institucijoms ypatingą dėmesį skiriame apsaugos technologijoms, nes tik taip galime garantuoti mūsų klientų duomenų saugumą. Taip elgiasi visi, atsakingi programinės įrangos kūrėjai. Keista ir nesuprantama, kai žmonės šio saugumo atsisako, o vėliau gailisi dėl prarastų pinigų ar duomenų. Juk į „piratų“ rankas patekusi programinė įranga neretai yra modifikuojama, papildoma šnipinėjančiu ir asmeninius duomenis vagiančiu kodu. Būtent todėl rekomenduoju programinę įrangą įsigyti tik iš patikimų platintojų arba tiesiai iš tiekėjų. Beje, kaip sakė vienas žymus žmogus, piratavimas kenkia jūsų karmai“, – teigia programinės įrangos kūrėjos ETRONIKA direktorius Kęstutis Gardžiulis.

Didžioji dalis „piratinės“ programinės įrangos parsisiunčiama su šnipinėjimo įranga

Beveik pusė neoriginalios įrangos į kompiuterius patenka internetu, kur failų dalinimosi ar parsisiuntimo svetainėse net 78 proc. programų turi šnipinėjimo įrangą, o 36 proc. parsisiunčiama su „trojos arkliais“ arba paslėptomis reklaminėmis programomis.

IDC tyrimas „Pavojingas suklastotos ir „piratinės“ programinės įrangos pasaulis“ skirtas „Microsoft“ kampanijai „Play It Safe“, kuri atkreipia dėmesį į problemas, kurias sukelia programinės įrangos „piratavimas“. IDC tyrimo metu buvo patikrinta 270 svetainių ir failų pasikeitimo tarnybų, 108 programinės įrangos parsisiuntimų ir 155 kompaktiniai ar DVD diskai. Apklausoje sudalyvavo 2077 kompiuterių vartotojai ir 258 IT administratoriai iš Brazilijos, Kinijos, Vokietijos, Indijos, Meksikos, Lenkijos, Rusijos, Tailando, Didžiosios Britanijos ir JAV.

Pasitikrinti ar kompiuteryje veikia originali programinė įranga galima „Microsoft“ svetainėje: www.microsoft.com/security/. Šioje svetainėje taip pat galima rasti įrankių kenkėjiškoms ir šnipinėjimo programoms pašalinti.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha