Moksliniams tyrimams iš verslo skirta per 1 mln. eurų

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) skyrė daugiau kaip 1 mln. eurų mokslo ir studijų institucijoms už užsakomųjų darbų pagal verslo poreikius atlikimą. skaityti »

Švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkis: ES moksliniai tyrimai turi būti nukreipti visuomenės gerovei kurti

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis Atėnuose vykstančiame Europos Sąjungos mokslo ministrų susitikime akcentavo ES šalių mokslininkų bendradarbiavimo svarbą, kad moksliniai tyrimai padėtų kurti aukštą pridėtinę vertę ir ES piliečių gerovę, atsakytų į aktualiausius visuomenės klausimus ir iššūkius. skaityti »

Šumano rezonansas gali padėti tirti kitų planetų atmosferą

Kiekvieną sekundę Žemėje susiformuoja maždaug 50 įvairaus stiprumo žaibų. Jie sukuria elektromagnetines bangas, kurios ima sklisti atmosferoje, atsimušdamos į Žemės paviršių bei jonosferą, esančią apie 100 kilometrų aukštyje. skaityti »

Fizikai bando atsisakyti ketvirtojo matmens – laiko

Filosofai dar prieš Einšteiną bei dabartinės fizikos atsiradimą nagrinėjo laiko sąvoką. Tačiau per paskutinius 106 metus, kai Einšteinas paskelbė savo laiko supratimą, fizikoje priimta, kad laikas sudaro ketvirtąją erdvės dimensiją. Tačiau kai kurie mokslininkai, tame tarpe Amrit Sorli bei Davide Fiscaletti, dirbantys Slovėnijoje, mano, kad laikas egzistuoja nepriklausomai nuo erdvės. skaityti »