Mokslininkai nepaneigė A. Enšteino reliatyvumo teorijos

Publikuota: 2012 m. birželio 8 d. penktadienis

Mokslininkų grupė, pernai paskelbusi, esą neutrinai gali skrieti greičiau už šviesą, turėjo pripažinti, kad fizikos genijus Albertas Einšteinas buvo teisus, teigdamas, jog šios subatominės dalelės negali peržengti didžiausio greičio mūsų Visatoje ribos.

Europos branduolinių tyrimų centras (CERN) sudrebino mokslo bendruomenę paskelbęs eksperimentų rezultatus, neva neutrinai šviesos greitį gali viršyti maždaug 6 kilometrais per sekundę. Ši išvada galėjo sujudinti A. Einšteino 1905 metais paskelbtą reliatyvumo teoriją, kurioje teigiama, kad šviesos greitis yra didžiausias mūsų Visatoje.

Neutrinų greitis buvo matuojamas skleidžiant šias menkai su medžiaga sąveikaujančias daleles iš didžiulės požeminės CERN laboratorijos netoli Ženevos ir registruojant jas Gran Saso laboratorijoje Italijoje, kai neutrinai nuskriedavo 732 kilometrus per Žemės plutą. Teoriškai šį kelią neutrinai turėjo įveikti per 0,0024 sekundės, bet per preliminarius bandymus buvo užfiksuota, kad šios dalelės detektorius Italijoje pasiekdavo 0,00000006 sekundės anksčiau, nei tikėtasi.

Tačiau birželio 8 d. tyrimų grupė OPERA per Neutrinų fizikos ir astrofizikos tarptautinę konferenciją Japonijoje pareiškė, kad ankstesni rezultatai buvo klaidingi.

„2011 metais gauti duomenys buvo peržiūrėti atsižvelgiant į nustatytą prietaisų poveikį, – pareiškė tyrėjai. – Ir įsitikinta, kad neutrinų greitis atitinka šviesos greitį.“

Šaltinis: ria.ru, penki.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai

Kitoks požiūris į elektronines knygas

Skaityti knygas telefone ar planšetėje jau tampa norma, tačiau žmonės vis viena ilgisi „tikros“ knygos formos. Save „beveik dizaineriu“ vadinantis Fabrice Dubuy pristato kitokį knygų skaitytuvą – „TwistBook“. skaityti »