Uždaryti Graikijos bankai ir birža

Publikuota: 2015 m. birželio 29 d. pirmadienis

Nutrūkus kreditorių ir Graikijos vyriausybės deryboms dėl finansinės pagalbos pratęsimo, Graikijos finansinio stabilumo taryba nutarė sustabdyti komercinių bankų veiklą. Be to, pirmadienį darbo nepradėjo ir Atėnų birža.

Bankai šalyje nebus atidaryti iki liepos 7 dienos, o išimamų pinigų limitas sieks 60 Eur per dieną. Taip pat numatoma paskelbti papildomus ribojimus pervedimams į užsienį, čekių gryninimas bus sustabdytas, o fiksuoto laikotarpio indėliai – įšaldyti.

Penktadienį vakare Graikijos ministras pirmininkas Alexis Tsipras paskelbė apie referendumą, kuris planuojamas liepos 5 d. Pasak vyriausybės vadovo, Graikijos žmonės turi nuspręsti, ar šalis turėtų sutikti su skolintojų pasiūlymais, kuriems jis pats ir kiti „Syrizos“ nariai aršiai priešinasi. Referendumui šeštadienį pritarė šalies parlamentas.

Europos lyderiai ketvirtadienį Graikijai pasiūlė 15,5 mlrd. Eur iki lapkričio, iš kurių 1,8 mlrd. Eur būtų išmokami jau dabar. Tačiau už tai pareikalavo pensijų ir mokesčių reformų, prieš kurias pasisako Graikijos valdančioji „Syriza“.

Graikijos dabartinė finansinės pagalbos programa – ir galimybė gauti numatytas lėšas nesudarinėjant naujos programos – baigiasi antradienį. Tą pačią dieną šalis turi sumokėti 1,5 mlrd. Eur Tarptautiniam valiutos fondui.

Šaltinis: penki.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha