ISM tirs, kaip spręsti visuomenės senėjimo keliamus iššūkius

Publikuota: 2015 m. rugpjūčio 17 d. pirmadienis

ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas įsijungė į didžiausią ES mokslinių tyrimų ir inovacijų programą „Horizontas 2020“, pagal kurią finansuojamas projektas SPRINT sieks padėti spręsti sparčiai senėjančių Europos gyventojų problemą. Projekto metu bus tiriama esama padėtis Lietuvoje ir skatinamos inovatyvios socialinės investicijas į ilgalaikę senolių globą.

Gerėjant gyvenimo kokybei pasaulyje, ilgėja vidutinė gyvenimo trukmė, dėl to žmonija sparčiai sensta. Kita vertus, mažėjant gimstamumui išsivysčiusiose šalyse, jaunų žmonių skaičius auga gerokai lėčiau. Tai yra reikšmingas socialinis fenomenas, kuris lemia, kad laikui bėgant daugėja pensinio amžiaus – per 65 m. žmonių, kuriuos turi išlaikyti dirbantys gyventojai. Lietuva – ne išimtis.

„Lietuva pagal demografinius duomenis yra viena sparčiausiai senstančių valstybių Europos Sąjungoje. Pensinio amžiaus ir vyresnių žmonių dalis 2014 m. sudarė beveik penktadalį visų gyventojų. Mūsų nuomone yra svarbu paskatinti socialines iniciatyvas, užtikrinančias ilgalaikę senyvo amžiaus asmenų globą. Ilgėjant gyvenimo trukmei ir didėjant senyvo amžiaus žmonių skaičiui, jų socialinės reintegracijos bei globos problema tampa itin aktuali“, – sako ISM akademinių reikalų prodekanė dr. Virginija Poškutė.

Pasak V. Poškutės, dalyvaudamas ES programos „Horizontas 2020“ projekte SPRINT, ISM sieks mūsų šalyje įprasminti socialinių investicijų į ilgalaikę senyvo amžiaus žmonių globos koncepciją.

Projekto tikslas – identifikuoti ir įvardinti socialinių investicijų siekius, įvertinti būsimas socialines išlaidas senyvo amžiaus žmonių globai bei parodyti tokių investicijų teikiamą vertę.

Šiuo metu mūsų planetoje gyvena beveik 7 milijardai gyventojų. Iš jų daugiau kaip 500 mln. yra 65 m. ir vyresni, kas sudaro beveik 8 proc. populiacijos. Prognozuojama, kad iki 2050 m. ši dalis išaugs dvigubai – iki 16,5 proc.

Projektą SPRINT finansuoja Europos Komisija pagal programą „Horizontas 2020“. ISM Vadybos ir Ekonomikos universitetas projekte dalyvauja kaip vienas iš 12 konsorciumo narių. Konsorciumą koordinuoja Londono ekonomikos ir politinių mokslų mokykla (School of Economics and Political Science). Jame dalyvauja pripažintos aukštojo mokslo ir tyrimų institucijos iš Belgijos, Danijos, Lenkijos, Jungtinės Karalystės, Portugalijos, Graikijos, Vokietijos, Vengrijos, Italijos ir Suomijos. Projektas prasidėjo birželio mėnesį ir tęsis tris metus.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai