Įsibėgėjus bendrajam priėmimui aiškėja pirmosios tendencijos

Publikuota: 2012 m. rugpjūčio 3 d. penktadienis

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS), siekdama užtikrinti nuoseklią bei kliūčių stojantiesiems nesukeliančią sutarčių pasirašymo su aukštosiomis mokyklomis procedūrą, norėtų paraginti aukštąsias mokyklas reaguoti į pirmajame sutarčių pasirašymo etape iškilusias problemas.

Ko valstybei reikia – niekas nežino?

LSAS nori atkreipti dėmesį, jog jau po pirmojo bendrojo priėmimo etapo stojančiųjų į Lietuvos aukštąsias mokyklas studijų programų pasirinkimų tendencijos nesikeičia. Ir toliau populiariausiųjų studijų programų gretose išlieka socialiniai mokslai, nors keletą metų iš eilės  kai kurių šios studijų krypties sričių specialistų po studijų baigimo, užregistruotų Lietuvos darbo biržoje yra daugiausia. Tačiau yra pastebima, kad socialinių mokslų krypties studijų pasirinkimas pirmuoju prioritetu šiemet sumažėjo 4–5 proc. (Universitetinėse studijose 2011 m. – 51 proc. ir 50 proc. koleginėse studijose, o 2012 m. – atitinkamai 47 ir 45 proc.). Organizacija pastebi, kad stojančiųjų studijų programos pasirinkimą lemia jų pačių noras pasirinkti studijų sritį, o ne aiškių ilgalaikių ateities perspektyvų  bei valstybės poreikių analizė.

„Šiuo metu stojantieji, pildydami stojimo į aukštąsias mokyklas prašymą, sprendžia ko valstybei reiks ateityje, nors pačios valstybės ateities kryptys šiandien ir yra nežinomos. Taigi moksleiviams dar tik planuojant savo ateitį ir jos perspektyvas, vėliau, renkantis studijas, jaučiamas informacijos stygius valstybės ir aukštųjų mokyklų lygmenimis.“ – teigė LSAS prezidentas Vilius Morkūnas

Stojančiųjų patirti nepatogumai pasirašant studijų sutartis

LSAS, jau tris savaites, vykdydama konsultantų programą pastebi, kad stojantieji, pasirašydami studijų sutartis, susiduria su problemomis, kurios sukelia papildomų kliūčių atvykus į aukštąsias mokyklas.

Šiandieną, rugpjūčio 3-iąją dieną, kuomet yra skelbiami bendrojo priėmimo antrojo etapo rezultatai yra viliamasi, jog stojantieji nebesusidurs su tokiomis pačiomis problemomis, kaip  pirmojo bendrojo priėmimo etapo metu.

„Sutarčių pasirašymas buvo vykdomas ir pirmąją savaitgalio dieną, kuomet netgi sostinėje dirbo vos keletas banko filialų, įsikūrusių didžiuosiuose prekybos centruose, kur ir teko skubėti stojantiesiems, norintiems jau tą dieną pasirašyti sutartį su aukštąja mokyklą. Daugelis įstojusiųjų nebuvo iš anksto informuoti, kad norėdami pasirašyti sutartį jie privalo su savimi turėti banko kvitą,  įrodantį registracijos mokesčio apmokėjimą, o būtent tai ir sukėlė daugiausiai problemų pirmojo etapo sutarčių pasirašymo metu“, – teigė Vilius Morkūnas.

LSAS, atsižvelgdama į stojančiųjų patirtus nepatogumus ir siekdama jų išvengti, ragina stojančiuosius dar kartą įdėmiai susipažinti su aukštųjų mokyklų puslapiuose skelbiama informacija apie dokumentus bei jų pateikimo ir studijų sutarčių pasirašymo įmokų tvarkomis. Taip pat raginame aukštąsias mokyklas supažindinti būsimus studentus su valstybės remiamų paskolų teikimo galimybėmis, socialines stipendijas ir kitas galimybes studentams. 

Aukštosios mokyklos vis dar tyli

LSAS liepos 2-ąją dieną kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją (ŠMM) ir aukštųjų mokyklų, taikančių mokestį stojantiesiems sutarčių pasirašymo metu, vadovus norėdama iškelti klausimą kiek pagrįstas yra šiandieną daugelyje šių mokymo įstaigų taikomas mokestis. Liepos 18 - ąją dieną organizacija gavo atsakymą iš ŠMM, kuri savo rašte paskatino aukštųjų mokyklų senatus aktyviai įsitraukti į svarstymus apie įmokų dydžių nustatymo principus bei pranešė apie išsiųstą kreipimąsi  į  anksčiau minėtas mokymo įstaigas, prašant iš naujo įvertinti, studijų sutarčių pasirašymo metu taikomas įmokas.

Prabėgus  mėnesiui nuo rašto išsiuntimo ir jau prasidėjus antrojo etapo sutarčių pasirašymo procesui aukštosios mokyklos vis dar tyli, neteikdamos jokio atsakymo šiuo klausimu. O stojantieji vis dar yra apmokestinami nepagrįstais mokesčiais, kurie LSAS manymu riboja studijų prieinamumą.

„Aukštosios mokyklos, suprasdamos tokią situaciją turėtų ne apsunkinti, o priešingai – palengvinti studentų pečius užgulančią finansinę naštą“, – teigė LSAS prezidentas Vilius Morkūnas.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai