Laida „Knygos per „Penki TV“ švenčia penkerių metų jubiliejų

Publikuota: 2016 m. kovo 30 d. trečiadienis


Laidos „Knygos per „Penki TV“ prodiuserė Julija Usova (k.) ir vedėja Aina Kirdulienė

2016 metų kovo 30 dieną kanalo „Penki TV“ kuriama knygų laida „Knygos per „Penki TV“ švenčia penkerių metų gimtadienį. Per šį laiką buvo nufilmuota per 5 000 laidos minučių, išleistos 165 laidos, pakalbinta per 300 rašytojų. Tarp jų: Michailas Šiškinas, Dorotė Kumson (Dorothy Koomson), Liusinda Raili (Lucinda Riley), Henrikas Feksėjus (Henrik Fexeus), Ilja Laursas, Tahiras Šachas (Tahir Shah), Doloresa Kazragytė, Vytautas Račickas, Kazys Saja, Algimantas Čekuolis, Kristina Sabaliauskaitė, Giedrius Kuprevičius, Marius Ivaškevičius ir daugybė kitų.

Per penkerius metus laida nušvietė pagrindinius literatūrinius renginius. Tai knygų mugė, „Druskininkų poezijos ruduo“, akcija „Lietuva skaito“, Vilniaus knygų festivalis, Europos literatūros naktis, Nacionalinė bibliotekų savaitė ir kt. Laida taip pat yra Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuojamos akcijos „Knygų Kalėdos“ rėmėja.

Jubiliejaus proga kalbamės su laidos vedėja Aina Kirduliene ir prodiusere Julija Usova.

Kaip laida „Knygos per „Penki TV“ pasikeitė per penkerius metus?

J. Usova. Pirmosios laidos tebuvo naujausių knygų apžvalgos. Vėliau laidos formatas keitėsi, o šiuo metu ji turi penkias rubrikas. Rubrikoje „Kaleidoskopas“ apžvelgiamos naujausios knygos ir Lietuvos bei pasaulio literatūrinio gyvenimo naujienos. Rubrikoje „Savaitės tema“ pristatomi reportažai iš knygų pristatymų, susitikimų su rašytojais, knygų mugių. Rubrika „Susitikimai“ skirta pokalbiams su knygų autoriais ir kritikais. . Rubrikoje „Vaikų knygų lentyna“ vaikų literatūros specialistai nuolat pasakoja apie naujas vaikų ir paauglių knygas. Na, o rubrikoje „Skaitomiausių knygų penketukas“ pristatomas leidyklų, knygynų, bibliotekų skaitomiausių ir perkamiausių knygų penketukai.

A. Kirdulienė. Laidą „Knygos per „Penki TV“ ėmiau vesti lygiai prieš trejus metus. Per tą laiką supratau, kad nė viena laida nėra panaši į prieš tai buvusią, nepaisant to, kad laidos formatas ir struktūra nekinta, o darbo virtuvė žinoma kaip dukart du. Nuolat džiugina ir stebina net ir menkiausios smulkmenos: knygyno vedėjos pasiūlytas kavos puodelis darbo metu, nustebę praeivių žvilgsniai, malonus naujos knygos puslapių kvapas.

Koks pašnekovas buvo įdomiausias, labiausiai nustebino?

A. Kirdulienė. Visi kūrėjai savaip žavūs, nenuspėjami, įdomūs, o kartais net paslaptingi. Įdomiausia būna tuomet, kai savo mintyse žmogų sumodeliuoju vienaip, o kai susitinku gyvai, akis į akį, rašytojas atsiskleidžia kitokiu kampu. Labiausiai mėgstu tuos interviu, kurie vyksta kūrėjų namuose, o ne knygynuose. Savo gyvenimo ir kūrybos erdvėje pokalbiai būna atviresni, jaukesni. Labai smagus pokalbis buvo su biologijos mokytoja Neringa Vaitkute, su kuria vykome į netoli Lentvario esančią miško laukymę. Čia Neringa kūrybinei grupei parodė tą vietą, kurioje gimė jos romano „Vaivorykščių arkos“ motyvas, kur vaikystės metais ji seno ąžuolo drevėje slėpdavo laiškus. Visada praturtina ir įkvepia ta interviu dalis, kurios kadre nesimato: kai kameros jau išjungtos, o rašytojas dar atvirauja degant žvakei ar jaukiai spragsint židiniui.

Ar sulaukiate laidos žiūrovų atgarsių?

A. Kirdulienė. Taip, džiaugiamės, kad yra žmonių, vertinančių knygas ir mūsų darbą. Ypač sujaudina netikėtas žiūrovų dėmesys, pvz., ištikimas laidos gerbėjas, besilaikantis savotiško ritualo – susirasti mūsų improvizuotą studiją knygų mugės metu ir gyvai pasisveikinti. Arba mielas, trumpas laiškutis, kuriame rašoma, kad naujausiai laidai peržiūrėti žmogus surado laiko netgi atostogaudamas Tailande. Kadangi laidos skelbiamos internete, jas galima stebėti iš bet kurio pasaulio krašto. Taigi, sulaukiame ir užsienyje gyvenančių lietuvių padėkų.

Ką patartumėte žmogui, ieškančiam, kokią knygą skaityti? Kaip išsirinkti, ką skaityti, iš knygų gausos?

J. Usova. Patarčiau skaityti literatūros kritikų rekomendacijas, knygų tinklaraščius ir, žinoma, žiūrėti mūsų laidą. Laidoje daug dėmesio skiriame vaikų knygoms, nes jų įvairovė yra milžiniška, todėl tėvams, mokytojams ir bibliotekininkams kartais sunku susigaudyti tokioje gausoje. Siekdama palengvinti šią užduotį, laidos kūrybinė grupė kartu su vaikų literatūros kritikais atrenka būtent tas knygas, kurios praturtins vaikų ir paauglių laisvalaikį.

Kokie artimiausi laidos planai?  

J. Usova. Artimiausiose laidose žiūrovai galės išvysti interviu su iliustratoriumi Stasiu Eidrigevičiumi, taip pat su viena iš pagrindinių šių metų Vilniaus knygų mugės viešnia, britų rašytoja L. Raili. Tėvus, auginančius vaikus, turėtų sudominti reportažas apie naują skaitymo skatinimo iniciatyvą „Atvira pamoka“, kuri vienija tėvus, vaikus, aktorius ir rašytojus. Na, o meno gerbėjams bus skirtas reportažas apie balandžio mėnesį pasirodysiantį albumą „Litvakų dailė privačiose Lietuvos kolekcijose“. Stengiamės aprėpti kuo daugiau žanrų, kad kiekvienas žiūrovas galėtų atrasti naudingos informacijos.

Ačiū už pokalbį. Linkime laidai ir toliau sėkmingai gyvuoti bei didinti savo žiūrovų ratą. O susidomėjusius kviečiame kas antrą savatę žiūrėti laidą patogiu metu internete http://penki.tv/knygos arba www.youtube.com/PenkiTV. Laida taip pat rodoma kanalo „Penki TV“ eteryje ir regionų televizijose (PAN TV, „TV7“, „Marijampolės TV“).

Šaltinis: penki.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha