Daiktų interneto keliamų pavojų leis išvengti tam tikros taisyklės

Publikuota: 2017 m. sausio 12 d. ketvirtadienis

Vienu iš didžiausių kibernetinių grėsmių sulauksiančių taikinių šiais metais saugumo ekspertai nurodė sparčiai populiarėjančius daiktų interneto įrenginius. Antivirusinių programų „eScan“ kūrėjai pasakoja, kokį pavojų vartotojui gali sukelti ant riešo segamas išmanusis laikrodis ar sporto asistentas.

Praėjusių metų spalį daiktų internetas priminė apie savo pažeidžiamumą – daugybė išmaniųjų įrenginių buvo sutelkti į didelę skaitmeninę armiją ir panaudoti kibernetinių nusikaltėlių surengtoje DDoS atakoje, dėl kurios kurį laiką neveikė tokie internetiniai puslapiai, kaip „Amazon“, „Twitter“, „Reddit“, „Spotify“ ir „PayPal“.

Didžiausią grėsmę vartotojams kelia neapsaugoti įrenginiai – programišiai, propaguojantys DDoS atakas, dažnai įsilaužia į išmaniuosius įrenginius tiesiog naudodami populiariausias prisijungimo kombinacijas, pavyzdžiui, „admin“ - „admin“.

Pasak saugumo ekspertų, daiktų interneto grėsmę galima sumažinti tik imantis tinkamų saugumo priemonių. Vartotojai turėtų pakeisti įrenginių, pavyzdžiui, interneto maršrutizatorių ar vaizdo kamerų, numatytuosius slaptažodžius savo sugalvotais naujais, gerokai sudėtingesniais slaptažodžiais. Nesinaudojant įrenginiu patariama jį išjungti. Jei įrenginys turi kitus prisijungimo protokolus, kuriais vartotojas nesinaudoja, juos taip pat rekomenduojama išjungti.

Taip pat verta apsvarstyti, kiek daug asmeninės informacijos norima pateikti išmaniajam laikrodžiui ar sveikatos asistentui, su kokiomis el. pašto ar socialinių tinklų paskyromis jį susieti, ar leisti įrenginiui skelbti būsenos atnaujinimus ir t. t.

Kita grėsmė, kurią gali kelti išmanieji įrenginiai, siejama su vartotojo privatumo pažeidimu. Asmeniniai duomenys, susiję su vartotojo sveikata, sporto ar gyvenimo būdo įpročiais, gali būti panaudota sukčiaujant ar rengiant tikslines atakas.

Išmanieji įrenginiai gali kelti riziką ne tik vartotojams, bet ir įmonėms. „eScan“ saugumo ekspertai pataria verslui daugiau dėmesio skirti apsaugai nuo DDoS atakų, labiau riboti prie įmonės tinklo prisijungiančių vartotojų teises.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha