Kokios moterys puošia pinigus?

Publikuota: 2016 m. balandžio 1 d. penktadienis

Ant popierinių pinigų nuo seno vaizduoti politikai, mokslininkai, rašytojai, kompozitoriai ir kitokie visuomenės veikėjai. Iki XX a. vidurio ant banknotų dažniausiai buvo vaizduojami vyrai. Prisiminkime lietuviškus litus – tarp vyrų tebuvo vienintelė moteris – Žemaitė. Vėliau Europos šalyse buvo sąmoningai  norėta padidinti ant banknotų spausdinamų moterų vaizdų.

Anglų feministė iškovojo garbę D. Ostin

Angliškose kupiūrose nuolat šmėžavo moterys: Anglijos karalienė, Krymo karo herojė Florens Naitingeil (10 svarų kupiūra 1975–1994 m.), geradarė Elizabet Frai (5 svarų kupiūra 2002–2016 m.). Po to, kai E. Frai pakeitė Vinstonas Čerčilis (nuo 2016 m.), vėl iškilo klausimas apie moterį heroję.

Didžiosios Britanijos feministė Kerolaina Kriado-Perez išleido peticiją, skatinančią siūlyti garsias moteris britų banknotams. Galiausiai Anglijos bankas nusprendė kitais metais 10 svarų kupiūroje pavaizduoti Džeinę Ostin (ji pakeis Čarlzą Darviną).

Galvojama keisti ir 20 svarų kupiūrą, ant kurios nuo 2007 m. vaizduojamas ekonomistas Adam Smit. Jis buvo kritikuojamas ir dėl to, kad yra škotas, ir dėl jo ne visiems priimtinų minčių.

2020 m. Anglijos bankas planuoja ant 20 svarų kupiūros pavaizduoti meno atstovą. Jis renkamas iš 590 pretendentų, tarp kurių nemažai moterų. Už pretendentus jau balsavo 29 tūkst. gyventojų.

Švedijos kupiūrose – moterų ir vyrų lygybė

Švedijos piniguose moterų ir vyrų yra po lygiai: rašytoja Astrida Lindgren, aktorė Greta Garbo, operos dainininkė Bridžita Nilson, poetas, kompozitorius ir dainininkas Evertas Tob, kino režisierius Ingmaras Bergmanas ir visuomeninis veikėjas Dagas Chamaršeldas.  Švedijos centrinis bankas pats išrinko asmenis, vertus būti kupiūrų veidais, konkursas buvo paskelbtas tik renkant dizainerį.

Modernūs Šveicarijos pinigai

Šveicarijos bankas 2005 m. paskelbė atvirą konkursą kurti naujoms kupiūroms, kurį laimėjo Manuelis Krebsas iš Ciuricho. Jo pasiūlytuose banknotuose vaizduojamas žmogaus skeletas, embrionas, smegenys ir DNR spiralė. Vis dėlto galiausiai buvo pasirinktas antroje vietoje likęs Manuelės Pfunder pasiūlymas, taip pat ganėtinai šiuolaikiškas.

 

Šaltinis: banks.eu
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha