Kolekcinės monetos skirtos nykstančioms arklių veislėms

Publikuota: 2017 m. liepos 17 d. pirmadienis

Liepos 21 dieną Lietuvos bankas į apyvartą išleidžia 10 eurų ir 1,5 euro kolekcines monetas, skirtas lietuvių skalikui ir žemaitukui, iš serijos „Lietuvos gamta“. Naujosios monetos bus pristatytos Lietuvos žirgyne, Riešėje ( Žirgų g. 2).

Kolekcinėse monetose pavaizduotos gyvūnų veislės yra vienos iš seniausių ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Tai Lietuvos turtas, svarbi materialiojo ir istorinio mūsų krašto paveldo dalis. Šiuo metu Lietuvoje laikoma apie 500 grynaveislių, kilmės knygoje registruotų žemaitukų ir 200 lietuvių skalikų. Žemaitukus siekiama įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Monetų pristatymo renginyje dalyvaus Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, lankstinuko, išleidžiamo kartu su monetomis, autorius gamtininkas Selemonas Paltanavičius ir monetų autorė dailininkė Rūta Ničajienė. Renginio metu bus galima išvysti ir žemaitukus, ir lietuvių skalikus.

Kolekcines 10 eurų ir 1,5 euro monetas, skirtas lietuvių skalikui ir žemaitukui, nukaldino UAB Lietuvos monetų kalykla. Kolekcinės 10 eurų sidabro monetos tiražas yra 2 tūkst., o 1,5 euro monetos iš vario ir nikelio lydinio  – 25 tūkst. vnt.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras

     

 


Captcha