Ką daryti, jei nešiojamasis kompiuteris kaista?

Publikuota: 2016 m. gegužės 17 d. antradienis

Sulėtėjusi sistema, krentantis žaidimų našumas, nesklandus kompiuterio darbas, garsiai veikiantis ventiliatorius, padidėjusi korpuso temperatūra – tipiniai kompiuterio įkaitimo ženklai. Ką galima padaryti ir kaip pašalinti įkaitimo problemą? Yra keletas būdų, kurie padeda problemą įveikti.

Kodėl nešiojamasis kompiuteris įkaista?

Perkaitimo problema atsiranda tada, kai praėjus laikui ventiliacines angas užkemša dulkės ir kitos dalelytės, kurios sutrikdo teisingą oro srauto kaitą, po kurio ir seka aušinimas.  

Įkaistančio nešiojamojo kompiuterio priežastis gali būti išdžiuvusi ant radiatoriaus termopasta, kurios paskirtis ir yra efektyvesnis šilumos atidavimas.

Be veiksnių, kuriuos tiesiogiai lemia tam tikras laiko tarpas, taip pat yra tokių, kurie priklauso nuo netinkamo naudojimosi. Akivaizdu, kad labiau apkraudami kompiuterį, turėtume tikėtis ir didesnio išskiriamos šilumos kiekio.

Kada kompiuteris perkaista?

Nešiojamojo kompiuterio perkaitimą labai paprastai galima nustatyti tam skirta programine įranga. Dauguma programų yra nemokamos ir jų pakanka teisingai problemos diagnozei. Čia vertėtų paminėti tokias programas, kaip „SpeedFan“, „HWMonitor“, „Core Temp“ ar „HWInfo“.

Esant didelėms apkrovoms procesoriaus temperatūros neturėtų viršyti 90 laipsnių, tačiau tai nėra taisyklė, nes kai kurie nešiojami kompiuteriai pajėgūs dirbti tokiomis sąlygomis. Budėjimo režime temperatūra neturėtų viršyti 60 laipsnių.

Kalbant apie vaizdo plokštės temperatūras, daugeliu atvejų turėtume omenyje tai, jog programa nenuskaitys teisingos vertės arba ne visai ją nuskaitys. Tai dažniausiai būdinga integruotoms plokštėms, tačiau šiuo atveju nereikėtų jaudintis dėl temperatūrų. Esant apkrovoms GPU temperatūra neturėtų viršyti 90 laipsnių.

Kitos temperatūros, kurias reikėtų stebėti – kietojo disko. Čia nesutapimų daugiau, o įtakos tam turi disko tipas (SSD / HDD), nešiojamojo kompiuterio modelis bei oro srauto lygis korpuse. Pažymima, kad SSD diskai, sukurti „flash“ atminties pagrindu pasižymi geresniu veikimu. Kietojo disko temperatūra neturėtų viršyti 50 laipsnių. Didesnė temperatūra gali nepalankiai veikti disko gyvybingumą.  

Yra įvairių būdų, kaip efektyviai sumažinti nešiojamo kompiuterio temperatūrą. Tam, kad išvengtume nešiojamojo kompiuterio perkaitimo ir pagerintume jo veikimą, vertėtų pasirūpinti ne tik aušinimo sistema. Keletas nešiojamojo kompiuterio temperatūros problemos sprendimų būdų.

Valymas suspaustu oru

Vertėtų atidaryti kompiuterio korpusą ir suspaustu oru tiksliai išvalyti tiek vidų, tiek ventiliacines angas ir patį ventiliatorių. Geriausiems rezultatams pasiekti šią procedūrą rekomenduojama kartoti kas mėnesį.

Termopastos pakeitimas

Labai svarbu karts nuo karto keisti termopastą. Norint tai padaryti, reikia atsukti kompiuterio korpusą ir radiatorių, kruopščiai išvalyti senos pastos liekanas ir švelniai užtepti naujos. Šis procesas gali reikšmingai pagerinti įrenginio darbą.

Aušinimo pado naudojimas

Dažnų ir didelių apkrovų atvejais padeda gero aušinimo pado naudojimas. „Geras“ aušinimo padas pabrėžiamas ne šiaip sau, nes didelė dalis pigių aušinimo padų iš tikrųjų neatlieka savo funkcijos, todėl labai rekomenduojama rinktis kokybiškus produktus.

Tinkamas naudojimasis

Kai kompiuteriu nesinaudojate, išjunkite jį. Įrenginį reikėtų laikyti ant kietaus lygaus paviršiaus ar aušinimo pado. Minkštas paviršius kaip taisyklė apsunkina oro srautą ir lemia temperatūros kilimą.

Apkrovos apribojimas

Tais atvejais, kai nešiojamasis kompiuteris perkaista dėl didelės procesoriaus apkrovos, galima pasirūpinti tinkamu paleidžiamų procesų valdymu. Šiam tikslui („Windows“ sistemos atvejais) reikėtų pasitelkti tvarkykle „Task Manager“ ir pažiūrėti, kokie procesai naudoja daugiausiai procesoriaus taktinio dažnio. Taip pat vertėtų įdiegti optimizacijos ir nereikalingų failų šalinimo programą, pavyzdžiui „Ccleaner“.

 

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha