Entomofagija – mityba vabzdžiais – mums mažai žinoma. Tačiau pastaruoju metu spaudoje ir per televiziją nemažai pasakojama ir rodoma apie mokslininkų išvadas dėl galimybės maistui vartoti vabzdžius...
Publikuota:
2001 m. balandžio 12 d. ketvirtadienis
Entomofagija – mityba vabzdžiais – mums mažai žinoma. Tačiau pastaruoju metu spaudoje ir per televiziją nemažai pasakojama ir rodoma apie mokslininkų išvadas dėl galimybės maistui vartoti vabzdžius. Nustatyta, kad valgomuose vabzdžiuose yra 60-70 proc. proteino, daugiau kalorijų negu sojos pupelėse arba mėsoje, vitaminų ir mineralų, kurių neturi augalai. Tiesa, išrankių vakariečių dar nepasiekė vabzdžių valgymo mada, bet Afrikos, Azijos, Vidurio Rytų ir Lotynų Amerikos kaimiečiai žino daug patiekalų iš vabzdžių. Antai indėnai tajai gamina aštrų pipirinį padažą su jūros vabalais. Kamerūne garbingi svečiai vaišinami kokoso piene virtais vikšrais su druska, pipirais ir svogūnais. Nepale išspaudžiamos gyvos bičių lervos ir tas skystis kepamas kaip plakta kiaušinienė. Net tokia turtinga šalis kaip Japonija importuoja agavos kirmėles. Australijos restoranai tiekia aborigenų skanėstus – keptus smiliaus didumo vikšrus, o Kinijos – keptus šilkaverpius ir skorpionus.
Ar kada nors valgysime dešreles iš vabalų, priklauso nuo mūsų įpročių. Bet jei pamėginsime valgyti vabzdžius, tai ne dėl to, kad mirštame iš bado. Tiesiog suprasime, kad jie labai gardūs.
Šaltinis:
2000 metų kalendorius visiems
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.