Savo darbingumą lietuviai kelia kalbindami kolegas ir užkandžiaudami saldumynais

Publikuota: 2014 m. kovo 21 d. penktadienis

Dirbti efektyviai ir sėkmingai svarbu ir darbuotojams, ir darbdaviams. Tačiau net geriausiam darbuotojui bent retkarčiais tenka kovoti su snauduliu ir dėmesio išsiblaškymu. 33 proc. dirbančių lietuvių apimti snaudulio jį malšina kava ir energiniais gėrimais, 25 proc. prasiblaškyti bando kalbindami kolegas, 13 proc. – naršydami socialiniuose tinkluose, dešimtadalis – užkandžiaudami. Tokius duomenis atskleidė kovo pradžioje rinkos tyrimų bendrovės „Norstat“ atlikta 1GO Lietuvos darbuotojų apklausa.  

Paklausti apie darbingumą dienos metu, 39 procentai apklausos dalyvių kaip prasčiausią laiką darbui nurodė popietę, 32 proc. apklaustųjų sunkiausia susikaupti pradėjus darbą ryte. 

Gerą savijautą darbe ir rezultatus dažniausiai siejame su gera darbo atmosfera ir asmeninėmis pastangomis, tačiau, anot specialistų, didelės įtakos jiems turi darbo bei poilsio režimas ir mityba. Kaip parodė kompanijos „Arimex“ užsakymu atlikta apklausa, 17 proc. lietuvių apskritai neskiria dėmesio mitybos režimui ir valgo „kaip pasitaiko“. 40 proc. apklaustųjų valgo tris kartus – pusryčius, pietus ir vakarienę.

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė teigia, kad viena iš pagrindinių mieguistumo darbe priežasčių yra būtent netinkama mityba ir jos režimo nesilaikymas. „Maitinantis nereguliariai organizmui sunku išlaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje. Jam sumažėjus, mums trūksta energijos, svaigsta galva, o greičiausiai tokią savijautą „pataiso“ šokolado batonėlis ar saldi bandelė. Jų suvalgę įkliūvame į užburtą ratą. Saldus maistas organizme skatina išsiskirti insuliną, kuris labai greitai sumažina gliukozės kiekį kraujyje, ir vėl jaučiamės alkani, mieguisti“, – pasakoja specialistė.  Todėl, anot K. Jasmontienės, svarbu laikytis mitybos režimo – valgyti mažesnėmis porcijomis, tačiau išlaikant vienodus intervalus, geriausia – penkis kartus per dieną, įskaitant užkandžius tarp trijų pagrindinių valgymų.  

Paklausti, kuo užkandžiauja darbe, net 37 proc. 1GO darbuotojų apklausos respondentų nurodė dažniausiai besirenkantys bandeles ir saldumynus, o 22 proc. teigė neužkandžiaujantys visai. 28 proc. respondentų darbe kremta riešutus ir vaisius.

Pasak dietologės, užkandžių nederėtų nuvertinti, nes, pasirinkti tinkamai, jie padeda palaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje, taigi, išlaikyti gerą savijautą ir darbingumą. „Užkandžiams labai tinka švieži vaisiai, pavyzdžiui, obuoliai, daugiau energijos suteikia riešutai, džiovinti vaisiai, sėklos. Taip pat galima rinktis pieno produktus“, – pataria Kristina Jasmontienė.

Darbingumą ir gerą savijautą darbe padeda išlaikyti ir nedidelės pertraukėlės, kurių metu patariama pasivaikščioti, pasimankštinti, išgerti vandens. Vis dėlto reguliariai atsipūsti darbo dienos metu sau leidžia tik mažiau nei penktadalis 1GO darbuotojų apklausos dalyvių. 61 proc. pertraukėles darbe daro tik jei nėra pernelyg užsiėmę ir turi papildomo laiko. 20 proc. respondentų apie pertraukėles darbo metu nesusimąsto.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

„Sharp“ mažina darbuotojų skaičių

Dėl nuostolingos veiklos „Sharp“ atleis dalį darbuotojų. Japonijos elektronikos gamintoja buvo numačiusi atleisti 2 tūkst. darbuotojų, tačiau informavo, kad maždaug 3 tūkst. darbuotojų savanoriškai sutiko išeiti į pensiją. skaityti »

Populiariausi straipsniai

Kitoks požiūris į elektronines knygas

Skaityti knygas telefone ar planšetėje jau tampa norma, tačiau žmonės vis viena ilgisi „tikros“ knygos formos. Save „beveik dizaineriu“ vadinantis Fabrice Dubuy pristato kitokį knygų skaitytuvą – „TwistBook“. skaityti »

Kuriama technologija, gebanti perduoti žmogaus mintis

Išradėjas ir verslininkas Elon Musk tikisi sukurti technologiją, padedančią žmonėmis keistis mintimis per atstumą. skaityti »

Kanados banke – šokantis robotas konsultantas

Kanados bankas ATB pradėjo testuoti Japonijos įmonės „Softbank“ robotą „Pepper“. skaityti »

„Trekstor“ išleis laikrodį, veikiantį „Windows 10“ pagrindu

„Microsoft“ paskelbė, kad „Trekstor“ išleis išmanųjį laikrodį, kuris veiks valdomas operacinės sistemos „Windows 10 IoT Core“. skaityti »

Grįžta pomėgis spausdinti nuotraukas

Nors nuotraukų albumais galima grožėtis įrenginių ekranuose, vis dažniau lietuviai renkasi nuotraukas spausdinti ir saugoti popieriuje. skaityti »

Per kaulus grojančios ausinės būtų sužavėjusios L.Van Bethoveną

Ar žinote, kad L.Van Bethovenas apkurtęs naudojosi muzikos perdavimu kaulais? skaityti »

Vilniuje vėl statomi makaronų tiltai

Pavasarine tradicija jau tapęs išskirtinių tiltų statymo konkursas VGTU „Makaronų tiltai 2017“ šiemet grįžo su dar didesniais užmojais – kūrybiškos inžinerijos dvasia užkrėtęs Lietuvos mokyklas, šiemet čempionatas nusitaikė į universitetus. skaityti »

Lietuviai per internetą dažniausiai perka madingas prekes

Lietuvos gyventojai vis labiau įpranta pirkti internete ir apsipirkdami tokiu būdu išleidžia vis daugiau pinigų. skaityti »

Bepilotės skraidyklės skraidins kraują

Dvi Šveicarijos miesto Lugano ligoninės nusprendė operatyviam kraujo ir biologinių medžiagų pristatymui panaudoti skraidykles „Matternet One“. skaityti »

Vilniuje pristatytas 41 išradimas – nuo kvapų lazdelės iki elektrinės riedlentės

Kovo 31 d. – balandžio 1 d. Vilniaus „Litexpo“ parodų ir kongresų centre buvo atidarytas pirmasis ir didžiausias Lietuvoje išradėjų konkursas „Vilnius išranda 2017”. skaityti »

Mūsų planetoje jau gyvena 20 tūkst. kiborgų

Pasak mokslininkų, didžiausia problema ta, kad evoliucionuojame per lėtai ir mūsų kūnai nespėja prisitaikyti prie sparčiai kintančio šiuolaikinio gyvenimo. skaityti »