Seimas svarstys europinio sąskaitos blokavimo įsakymo procedūros nustatymą

Publikuota: 2016 m. balandžio 8 d. penktadienis

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis pristatė Civilinį procesą reglamentuojančių Europos Sąjungos ir tarptautinės teisės aktų įgyvendinimo įstatymo pataisų projektą, kuriuo siekiama tinkamai įgyvendinti 2014 m. gegužės 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (ES) Nr. 655/2014. Juo nustatoma europinio sąskaitos blokavimo įsakymo procedūra, siekiant palengvinti tarpvalstybinį skolų išieškojimą civilinėse ir komercinėse bylose.

„Šiuo reglamentu sukuriama nauja europinio lygmens procedūra, sudaranti galimybę tarpvalstybiniais atvejais veiksmingai ir greitai blokuoti banko sąskaitose laikomas lėšas, jei kyla rizika, kad netaikant tokios procedūros kreditoriui vėliau taps sunkiau išieškoti iš skolininkui priklausančių lėšų“, – pristatydamas projektą sakė ministras.

Pasak J. Bernatonio, teikiamame įstatymo projekte numatoma, kad prašymas dėl europinio sąskaitos blokavimo įsakymo išdavimo bus teikiamas pirmosios instancijos teismui, kuriam teisminga byla dėl ginčo esmės ar kuris jau išnagrinėjimo bylą iš esmės, ar patvirtino taikos sutartį. Net ir tais atvejais, kai byla dėl reikalavimo esmės jau bus nagrinėjama ar išnagrinėta apeliacinės instancijos ar kasaciniame teisme, siūloma, kad klausimą dėl europinio sąskaitos blokavimo įsakymo išdavimo spręstų pirmosios instancijos teismas. Taip, ministro teigimu, bus galima užtikrinti, kad kreditorius ir skolininkas galėtų tinkamai pasinaudoti reglamente numatyta teisių gynimo priemonių sistema, įskaitant teismo sprendimo apskundimo galimybę.

Projektui po pateikimo pritarė 58, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė 5 Seimo narių. Pagrindiniu šių klausimų svarstyme paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas, numatoma svarstymo plenariniame posėdyje data – gegužės 31 d.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Vartotojai savo teises gins vienoje elektroninėje sistemoje

Netrukus piliečiai įvairaus pobūdžio ginčus vartotojų srityje spręs kur kas paprasčiau – elektroninėje erdvėje, prisijungę prie Vartotojų teisių informacinės sistemos www.vtis.lt. Vyriausybės nutarimu patvirtintas šios sistemos (VTIS) tvarkos aprašas. skaityti »