Ūkio ministras Evaldas Gustas su darbo vizitu lankosi Gruzijoje

Publikuota: 2016 m. rugsėjo 6 d. antradienis

Šių metų rugsėjo 6–8 dienomis ūkio ministras Evaldas Gustas per darbo vizitą Gruzijoje pirmininkaus antrajam Gruzijos ir Lietuvos tarpvyriausybinio ekonominio bendradarbiavimo komisijos (TVK) posėdžiui, po kurio kartu su Gruzijos ekonomikos ir tvariosios plėtros ministru Dimitriu Kumsišviliu pasirašys posėdžio protokolą, kuriuo šalys susitars stiprinti ekonominį bendradarbiavimą.

Per vizitą įvyks neformalus ūkio ministro susitikimas su Gruzijos Ministru Pirmininku Giorgiu Kvirikašviliu, kurio metu ministrai aptars bendradarbiavimo ekonomikos ir turizmo srityje galimybes. E. Gustas Gruzijoje taip pat susitiks su Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacijos (PTO) generaliniu sekretoriumi Talebu Rifai, kaip PTO Europos regiono vicepirmininkas dalyvaus PTO Europos Komisijos posėdyje, PTO Pirmajame pasauliniame gastronominio turizmo forumo atidaryme, be to, kartu su už turizmą atsakingais kitų šalių ministrais diskutuos apie tvarųjį turizmą.

Pasak ūkio ministro E. Gusto, abi šalys stiprindamos dvišalę partnerystę vykdo įvairių sričių bendradarbiavimo projektus. Tad tiek antrasis Gruzijos ir Lietuvos TVK posėdis, tiek aktyvi abiejų valstybių veikla PTO vis atveria naujų galimybių stiprinti šalių ekonominį bendradarbiavimą, inicijuoti naujus projektus, didinti turistų srautus.

TVK posėdžio darbotvarkėje numatyti  prekybos ir eksporto, turizmo, transporto, energetikos, žemės ūkio, sveikatos apsaugos, socialinės apsaugos ir darbo santykių, kultūros srities, Europos Sąjungos ir Gruzijos santykių klausimai.

Pasak ūkio ministro, Lietuva Gruzijos investuotojams gali pasiūlyti palankią investicinę aplinką ir galimybę bendradarbiauti, kuriant aukštos pridėtinės vertės produkciją. Gruzijos verslo atstovai galėtų investuoti į gamybos ir paslaugų sričių įmones, transporto ir logistikos, informacinių technologijų, alternatyvios energijos, statybos sektoriaus įmones, mokslinius centrus.

TVK posėdyje taip pat bus aptarta Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo politika, ekspertų ir techninė parama Gruzijai. Ūkio ministro teigimu, Lietuvos institucijų ir ekspertų patirtis galėtų paskatinti Gruzijos institucijų modernizaciją, leistų suderinti Gruzijos administracinę ir teisinę sistemą pagal Europos Sąjungos reikalavimus.

Tarpvyriausybinei Lietuvos ir Gruzijos ekonominio bendradarbiavimo komisijai kaip Lietuvos atstovas pirmininkauja Lietuvos ūkio ministras E. Gustas, kaip Gruzijos atstovas – Gruzijos ekonomikos ir tvariosios plėtros ministras D. Kumsišvilis. Šią komisiją sudaro Lietuvos ir Gruzijos valstybinių institucijų atstovai.

Per susitikimą su PTO generaliniu sekretoriumi T. Rifai ir PTO Pirmąjį pasaulinį gastronominio turizmo forumą ūkio ministras aptars bendradarbiavimą tvariojo turizmo srityse. Lietuva, atstovaujanti Europos regionui PTO Tvariojo turizmo komitete, yra viena iš šalių, formuojančių tvariojo turizmo plėtros politiką pasauliui. Gruzijoje vykstantis forumas yra vienas iš PTO renginių, skirtų pasirengti 2017-iesiems – tarptautiniams tvariojo turizmo skatinimo metams.

Nuo 2015 metų Lietuva yra viena iš vadovaujančių PTO šalių. Ūkio ministras E. Gustas yra PTO Europos regiono vicepirmininkas, todėl buvo pakviestas PTO pristatyti ne tik Lietuvos gastronominį turizmą pasauliniame turizmo forume, bet ir dalyvauti diskusijoje apie tvarųjį turizmą.

„Kaip rodo PTO paskelbtos analizės apie pasaulines gastronominio turizmo tendencijas rezultatai, ši sritis yra pastarųjų metų fenomenas, sparčiai plėtojęsis ir tapęs nauju dinamiškiausiu ir kūrybiškiausiu turizmo rinkos segmentu. Vietos virtuvė daugeliui turistų padeda pažinti šalies tapatybę, bendruomenę, tradicijas. Statistiniais duomenimis, maistui turistai išleidžia trečdalį atostogų pajamų. Daugumai turistų įdomiausi yra kulinariniai renginiai, kitiems – gastronominiai maršrutai ir kulinarinės pamokos bei vietos turgus ir ūkininkai“, – teigia ūkio ministras.

Gruzijoje taip pat vyks ūkio ministro susitikimas su renginyje dalyvaujančiais už turizmą atsakingais kitų šalių ministrais dėl pasikeitimo patirtimi įgyvendinant PTO globojamus „Šilko kelio“ ir „Gintaro kelio“ turistinius maršrutus.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2015 metais, palyginti su praėjusiais metais, prekybos apyvarta tarp Lietuvos ir Gruzijos išaugo 35 procentais ir sudarė 72,5 mln. eurų. Lietuvos eksportas į Gruziją 2015 metais, palyginti su 2014 metais, padidėjo 26 procentais ir sudarė 46,1 mln. eurų, o Lietuvos importas iš Gruzijos tuo pačiu laikotarpiu padidėjo 54,3 procento ir siekė 26,4 mln. eurų.

Iš Gruzijos į Lietuvą atvykstančių turistų skaičius taip pat auga. 2015 metais, palyginti su praėjusiais metais, jis padidėjo 72 procentais. 2015 metais Lietuvoje lankėsi 8 619 Gruzijos turistų.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha