Besidomintiems krašto kultūra ir istorija – moderni internetinė svetainė

Publikuota: 2013 m. rugpjūčio 27 d. antradienis

Šių metų rugsėjo mėnesį Lietuvoje pradės veikti nauja internetinė svetainė www.šaltiniai.info. Tai Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto bei Vilniaus universiteto Filologijos ir Istorijos fakultetų projekto „Lietuvių kalbos, literatūros (kultūros) ir Lietuvos istorijos mokymosi šaltinių skaitmeninės duomenų bazės, skirtos mokytojams ir mokiniams, sukūrimas ir diegimas“ rezultatas.

Lietuvių kalbos, literatūros ir Lietuvos istorijos mokymas pastaruoju metu susiduria su dviem augančiomis problemomis: mokymo medžiagos stoka, kurią lemia atnaujintos pagrindinio ir vidurinio ugdymo programos, ir menku bendruoju mokinių domėjimusi. Sukurta duomenų bazė, kuri vartotojams bus pateikta patogia ir šiuolaikiška forma, padės išspręsti vadovėlių trūkumo problemas, o prie elektroninių medijų pratusiam šiuolaikiniam moksleiviui tai bus priimtinas ir patrauklus mokymosi įrankis.

Šaltinių baze galės naudotis visos Lietuvos mokyklos ir užsienio lietuviai. Projekto vadovė dr. Gintautė Žemaitytė pabrėžia, kad ši duomenų bazė bus naudinga visiems, kurie domisi mūsų krašto kultūra ir istorija. „Nors tikslinė projekto auditorija yra 9–12 klasių moksleiviai ir jų mokytojai, tačiau duomenų baze galės naudotis kiekvienas Lietuvos pilietis, kuris domisi valstybės kalba, kultūra bei istorija. Manau, kad tai bus labai naudinga studentams filologams, ypač pirmųjų kursų, kuriems reikia gana daug pagrindinės medžiagos, tokios kaip privalomieji kūriniai“, – sakė projekto vadovė.

Internetinės svetainės duomenų bazę sudarys trys moduliai: lietuvių kalbos, literatūros (kultūros) ir Lietuvos istorijos. Projekto rengėjai daug dėmesio skiria svetainės patogumui. Vienas iš jų – istorinių epochų pateikimas laiko juosta, kurioje bus matomi konkretūs istorinių ir kultūrinių epochų sutapimai, valstybės raida. „Mokiniai mokosi ir istoriją, ir literatūrą, tačiau nesugeba susieti to paties laikotarpio istorinių įvykių, kūrinių ar rašytojų. Mūsų sukurta duomenų bazė akivaizdžiai parodys sąsajas tarp modulių, leis susieti įvykius, įvairias temas ir matyti, kas ir kada vyko“, – pasakojo dr. G. Žemaitytė. Kitas interneto svetainės patogumas – net kelios paieškos sistemos. Kiekvienas svetainės lankytojas informaciją galės surasti pagal epochą, abėcėlę ar paprastąją paiešką, įvesdamas konkretų žodį.

Duomenų bazė suteiks galimybę naudotis riboto prieinamumo šaltiniais. Tai muziejuose, archyvuose saugomi garso ir vaizdo įrašai, vaizdinė ir kita medžiaga. Ruošdamiesi pamokoms, mokytojai galės naudotis projekto metu surinktais duomenimis, o kai kuriuos iš jų net pademonstruoti mokiniams. „Daugelis mokymo įstaigų turi galimybę prisijungti prie interneto pamokų metu. Todėl bus galima paklausyti konkretaus autoriaus eilių ar pažiūrėti trumpą videomedžiagą iš Sąjūdžio laikų“, – teigė dr. G. Žemaitytė.

Projekto vadovės nuomone, tai inovatyvus projektas: „Manau, sukurtas produktas turėtų būti pakankamai geras ir patrauklus. Aišku, pradėjus jį naudoti, paaiškės, ko jam trūksta.“ Tikimasi, kad duomenų bazė padės pagerinti esmines ugdymo sąlygas Lietuvoje ir ugdyti kritiškai mąstantį individą.

Projektas buvo inicijuotas Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos, o remiamas Europos socialinio fondo.

Šaltinis: naujienos.vu.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai