Eligijus Masiulis: „Saugaus pirmoko pasas padės jaustis saugiau kiekvienam vaikui“

Publikuota: 2012 m. rugpjūčio 29 d. trečiadienis

Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis pakvietė mokinių tėvus pasirūpinti, kad vaikai saugiai eitų į mokyklą, ir aprūpinti juos visomis galimomis eismo saugos priemonėmis. Susisiekimo ministerija kartu su Lietuvos automobilių kelių direkcija, norėdamos padėti mažiesiems savarankiškiems eismo dalyviams jaustis saugesniems kelyje, išleido Saugaus pirmoko pasą – jį pirmąją mokslo dieną turėtų gauti kiekvienas Lietuvos pirmokas.

„Norėčiau, kad Saugaus pirmoko pasas, kuris per savivaldybių švietimo skyrius pasieks kiekvieną pirmoką, taptų jų patarėju ir pirmuoju pagalbininku, nurodančiu, kaip saugiai elgtis kelyje, o mums daugiau netektų girdėti skaudžių naujienų apie žuvusius ar sužeistus vaikus“, – sakė susisiekimo ministras E. Masiulis.

Saugaus pirmoko pasas visiems pirmokams turėtų būti įteiktas pirmąją mokslo metų dieną, o jame vaikai galės rasti ne tik pagrindinius kelio ženklus, bet ir galimybę pačiam nusipiešti kelią į mokyklą, sužinoti, kaip gatvėje privalo elgtis pėsčiasis, kaip taisyklingai užsisegti atšvaitą ir netgi atlikti nedideles užduotėles, kurios padės išsiaiškinti, kaip kelyje elgiasi tėveliai.

Pasak ministro, vaikams itin svarbus ir asmeninis tėvų pavyzdys, kaip saugiai ir atsakingai elgtis kelyje. Tėvai turėtų būti pirmieji ir patys kantriausi mokytojai, pratindami vaikus, ypač būsimuosius pirmokus, būti atidžiais, atsargiai elgtis gatvėje, tamsiu paros metu neišeiti į kelią be atšvaitų.

Mokslo metų pradžia – gera proga vėl priminti vaikui kelių eismo taisykles ir kartu su juo nueiti iki mokyklos, atkreipiant jo dėmesį į tai, kur ir kaip reikia pereiti gatvę. Mažiausiems praverstų nusipieštas kelio į mokyklą planelis. Vežantiems vaiką automobiliu tėveliams ministras taip pat primena apie saugos diržus ar specialias kėdutes ir ragina nepamiršti šių priemonių.

Pasak ministro E. Masiulio, jau beveik įprasta, kad prieš mokslo metus dalis tėvų perka ne tik būtinus mokyklinius reikmenis – kuprinę, rašiklius, aplankalus ir pan., bet ir eismo saugos priemones. Tačiau, deja, tokių tėvų dar mažuma ir nesusimąstoma, kad maži atšvaitai, ar jų detalės drabužiuose, tai galbūt išsaugota gyvybė ar sveikata, ypač tamsiu paros metu.

Ministras E. Masiulis atkreipia tėvų dėmesį, kad jie pirkdami vaikui kuprinę ar striukę pasirinktų tokias, kuriose yra šviesą atspindinčių detalių – tada net ir pamiršęs pasiimti atšvaitą vaikas bus matomas kelyje.

Susisiekimo ministerija taip pat rūpinasi, kad šalyje būtų sukurta kuo saugesnė transporto infrastruktūra, keliuose būtų įrengtos inžinerinės eismo saugos priemonės. Pavyzdžiui, vien iki šių metų pabaigos visoje Lietuvoje bus rekonstruota 20 pavojingų sankryžų ir nutiesta 27,2 km pėsčiųjų ir dviračių takų ruožų. Pirmiausia tvarkomi avaringiausi, „juodosiomis dėmėmis“ vadinami kelių ruožai. Pavojingose vietose įrengiamos įvairios inžinerinės priemonės, priverčiančios vairuotojus sumažinti greitį ir būti budresniems, pėsčiųjų perėjose ir praėjimuose įrengiamos saugumo salelės arba iškilios greičio mažinimo priemonės.

 

Šaltinis: sumin.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai