Europa sieks išsaugoti kalbų įvairovę

Publikuota: 2014 m. rugsėjo 26 d. penktadienis

Kaip ir kiekvienais metais rugsėjo 26-ąją Europoje švenčiame kalbų dieną, tačiau šiemet ji ypatinga, nes senasis žemynas atsigręžė į savo kalbų įvairovę ir kaip įmanydamas stengiasi ją išsaugoti ateities kartoms. Šiam tikslui pasiekti rudenį startuoja naujas internetinis projektas „Lingvo.info“, kuris žada tapti viena inovatyviausių iš šiuo metu siūlomų lingvistinių platformų.

 

Viena iš pagrindinių Europos Sąjungos idėjų yra ta, kad žmones vienija jų skirtumai, o tai geriausiai atsispindi pažvelgus į senojo žemyno valstybių kalbas. Deja, daugelis iš mūsų nemokame ir negalime suprasti greta esančių kaimynų kalbos, nekalbant apie kitoje žemyno pusėje gyvenančius europiečius. Visgi, visi gėrimės romantika dvelkiančiomis prancūzų ir italų kalbos dainomis ar stebimės ypač ilgais vokiškais sudurtiniais žodžiais kaip kad „Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerk­bauunterbeamtengesellschaft“.

„Europos kalbų paveldas yra labai turtingas, tai – tikras lobis kalbomis besidomintiems žmonėms. Mes turime labai daug lingvistinių fenomenų, egzistuojančių tarp artimiausių kaimynų, pavyzdžiui, Slovakų kalboje yra trys giminės, o kaimyninėje Vengrijoje – nei vienos! Kaip tik šiuos kalbų niuansus ir įvairovę suprantamai ir paprastai mes norime atskleisti naujame internetiniame projekte „Lingvo.info“, – pasakoja Maja Tišljar, rudenį startuosiančio projekto koordinatorė.

Tam, kad sukurtų inovatyvią ir patrauklią internetinę platformą, bendram darbui susivienijo lingvistikos specialistai iš visos Europos. Internetinė svetainė startuos 17 skirtingų kalbų, tačiau vėliau ją papildys ir likusios žemyno kalbos.

Internetinės svetainės lankytojai „lingvo.info“ ras Europos kalbų aprašymus, įdomius faktus, kalbų istoriją. Taip pat čia bus galima mokytis kalbų bei surasti specifinę informaciją, kuri aktuali ne tik laisvalaikiu besidomintiems kalbomis, bet ir šios srities specialistams. Jauniesiems svetainės lankytojams kalbų žavesį atskleis interaktyvus lingvistinis žaidimas „Lingvomania”.

Projekto organizatorių teigimu, vienas svarbiausių „Lingvo.info“ aspektų yra tai, kad visa informacija bus pateikiama skirtingomis Europos kalbomis, todėl ji pasieks daug platesnę ir įvairesnę auditoriją.

„Iš savo patirties matome, kad internete yra tikrai sudėtinga surasti patikimos ir įdomios informacijos apie Europos Sąjungos kalbas, ypač jei mokame kalbėti ir skaityti tik gimtąja kalba. Tada tampame labai apriboti, net izoliuoti ir negalime suprasti kitų kalbų, pažinti kaimyninių šalių kultūros. „Lingvo.info“ išspręs šią problemą, kuri ypač aktuali vyresnio amžiaus žmonėms, nemokantiems anglų kalbos“, – tikina Rusų kultūros centro Lietuvoje vadovė Nadežda Petrauskienė.

„Lingvo.info“ projektas vienija 9 partnerius iš 7 Europos valstybių: Lietuvos, Vokietijos, Belgijos, Slovakijos, Lenkijos, Danijos ir Slovėnijos. Bendras daugiataučių kalbos specialistų darbas leidžia į kalbas pažvelgti daug giliau, atskleisti jas iš skirtingų kultūrinių perspektyvų, parodyti jų įvairovę, o svarbiausia – pažinti jas visomis Europos kalbomis.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras

     

 


Captcha
 

Populiariausi straipsniai