Knygų autoriai prieš virtualias bibliotekas

Publikuota: 2011 m. rugsėjo 17 d. šeštadienis

Australijos, Didžiosios Britanijos ir Kanados rašytojai padavė ieškinį prieš penkis JAV universitetus, kurie savo virtualiose bibliotekose naudojo skenuotus jų darbus be sutikimo. Leidiniai buvo imami iš „Google“.

Kompanija „Google“ jau ir anksčiau yra susidūrusi su autorių teisių pažeidimais, kai naudojo skenuotas knygas nesudariusi jokių sutarčių su rašytojais. Šiuo metu „Google“ savo duomenų bazėje turi per 15 miln. suskaitmenintų knygų.

Tuo tarpu universitetai jaučiasi teisūs, esą kol autoriai neišsprendė konflikto su „Google“ ir leidiniai yra viešai prieinami, jie nepažeidžia jokių įstatymų ir jais naudojasi.

Mičigano universiteto atstovas Paul Courant teigė, jog jie patys leido kompanijos „Google“ darbuotojams skenuoti knygas, tačiau nematė  nieko blogo, esą kai kurie leidiniai buvo parašyti jų universiteto dėstytojų, todėl visos teisės priklauso universitetui.

Kol autorių gildijos atstovai toliau tęsia karą su „Google“, visi leidiniai anglų,prancūzų, ispanų, vokiečių, rusų ir kitomis kalbomis yra prieinami internete.

 

 

 

 

 

Šaltinis: penki.lt, bbc.co.uk
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai