Lietuva pateikė paraišką dėl asocijuotos narystės CERN Europos branduolinių tyrimų centre

Publikuota: 2016 m. kovo 2 d. trečiadienis

CERN Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijai pateikta Lietuvos paraiška tapti asocijuota nare.

„Lietuva pasiruošus tapti asocijuota CERN nare. Mūsų šalis pasižymi aukštu fizinių, biomedicinos ir technologijos mokslų lygiu ir stipriu potencialu. Stipriname mokslo, studijų ir verslo sąveiką, siekdami pritraukti tiesiogines užsienio investicijas. Turime ambicijų parengti naują tyrėjų ir novatorių kartą stiprinant STEAM – gamtos, technologijų, inžinerijos, matematikos ir kūrybiškumo – ugdymą jau nuo pradinių klasių bei aktyviai populiarinant mokslą”, – sako švietimo ir mokslo viceministrė Svetlana Kauzonienė.

Netoli Ženevos veikiančiame CERN centre įsikūrusi didžiausia pasaulyje dalelių fizikos laboratorija, čia įrengtas Didysis hadronų greitintuvas. Pasitelkdama pasaulyje galingiausius įrenginius, tarptautinė mokslininkų komanda siekia atsakyti į fundamentaliausius ir sudėtingiausius fizikos klausimus: kas yra „tamsioji materija“, kokia medžiaga sudarė Visatą Didžiojo sprogimo metu, kodėl egzistuoja gravitacija ir pan.

Centras ne tik atlieka priešakinius mokslo eksperimentus, bet ir prisideda ir prie technikos progreso. Būtent CERN buvo sukurtas internetas. Šiuo metu CERN veikiantis tinklynas, prie kurio praktiką atlikti turi galimybę ir informacinių technologijų studentai iš Lietuvos, – viena pajėgiausių skaičiavimo sistemų pasaulyje.

Lietuva turi bendradarbiavimo su CERN potencialą ne tik fizikos ir informatikos bei švietimo, bet ir pramonės bei medicinos srityse. CERN projektuose dalyvauja Lietuvos mokslininkai ir tyrėjai bei studentai, kurie parsiveža į Lietuvą naujas žinias, mokslinius kontaktus, įgytą kvalifikaciją.

CERN stažuojasi Lietuvos fizikos bei informacinių technologijų mokytojai. Lietuvoje šiemet pirmą kartą rengiama CERN stovykla studentams. CERN sutiko dalyvauti Lietuvoje kuriamame Mokslo ir technologijų centre.

Lietuvos ir CERN bendradarbiavimas prasidėjo 2004 metais, kai buvo pasirašytas susitarimas dėl Lietuvos institucijų dalyvavimo CERN atliekamuose didelių energijų dalelių fizikos bandymuose.

Tikimasi, kad sprendimas dėl Lietuvos asocijuotosios narystės bus priimtas šių metų kovo 15–17 dienomis vyksiančioje CERN Tarybos sesijoje.

Šaltinis: smm.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai