Lietuvos universitetai dėstytojų ieško užsienyje

Publikuota: 2014 m. balandžio 11 d. penktadienis

Pritraukti aukštos kvalifikacijos užsienio dėstytojus dėstyti Lietuvos aukštosiose mokyklose yra vienas iš nacionalinių prioritetų, numatytų Lietuvos aukštojo mokslo tarptautiškumo skatinimo programoje. Šiam tikslui įgyvendinti Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija skiria papildomą finansavimą iš valstybės biudžeto maždaug 456.000 litų per metus. Parama skiriama užsienio valstybių mokslo ir studijų institucijų dėstytojams ir pasaulinio lygio mokslininkams, menininkams, praktikams ir aukšto meistriškumo sportininkams, atvykstantiems į Lietuvos aukštąsias mokyklas. Konkursą dėl paramos užsieniečiams dėstytojams skelbia Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija,  organizuoja ir veiklą administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Valstybės paramos užsieniečių dėstytojų vizitams į Lietuvos aukštąsias mokyklas poreikiu neleidžia abejoti konkursui pateiktų paraiškų skaičius – 2014 metais  gautos 225 paraiškos, bus finansuoti 95-ių dėstytojų vizitai 21-oje Lietuvos aukštoje mokykloje. Palyginimui, 2013 metais buvo finansuotos 75 paraiškos 17-oje Lietuvos aukštųjų mokyklų.

Daugiausia dėstyti atvykusių užsieniečių priims Vytauto Gedimino technikos universitetas (19), Vilniaus dailės akademija (14) ir Mykolo Riomerio Universitetas (9).   Norintys savo patirtimi dalintis dėstytojai atvyksta iš  Kanados, Suomijos, Nyderlandų, Estijos, Austrijos, Čekijos, Serbijos. Tačiau daugiausia dėstytojų sulauksime -  iš Jungtinių Amerikos Valstijų ( 22), Jungtinės karalystės (11), Vokietijos(8) ir Portugalijos (7).

Nuo 2014 metų didesnis dėmesys skiriamas lietuvių kilmės dėstytojų, dirbančių užsienio valstybių mokslo ir švietimo institucijose pritraukimui į aukštąsias mokyklas Lietuvoje.  Vertinant jų paraiškas pridedamas papildomas balas. Šiemet finansuotos 8 tokios paraiškos.   Daugiausia norinčių atvykti Lietuvių kilmės dėstytojų iš Jungtinių Amerikos Valstijų (5)

Aukštųjų mokyklų atstovai pabrėžia užsienio dėstytojų vizitų naudą vykdomoms studijų programoms bei žinių, patirties ir mokymo metodų tobulinimui.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Lietuvos universitetai išlaiko panašias pozicijas

Remiantis naujausiais reitingavimo sistemos Webometrics duomenimis, pirmaujančių Lietuvos universitetų eilė nepakito. skaityti »

Populiariausi straipsniai