LKTA konferencijoje – sparčiai besikeičianti televizija ir rinkos aktualijos

Publikuota: 2015 m. birželio 12 d. penktadienis

Nuolat besikeičianti ir vis daugiau galimybių naudotojams atverianti šiuolaikinė televizija kelia ir vis daugiau iššūkių. Apie tai, kuo gyvena televizijos kūrėjai ir transliuotojai ir kokias problemas jie šiandien sprendžia, buvo kalbėta birželio 10–12 dienomis Vilniuje vykusioje 19-oje Lietuvos kabelinės televizijos asociacijos (LKTA) konferencijoje „Retransliavimo veikla: dabartis ir ateitis“.

Šiųmetė konferencija buvo nuspalvinta solidaus LKTA 20 metų jubiliejaus spalvomis. Kaip sako LKTA prezidentė Vaiva Žukienė, per du dešimtmečius asociacijos veikla gerokai pasikeitė. „Veiklos pradžioje daugiau rūpinomės programų pristatymu, legalizavimu, kova su piratavimu, itin daug dėmesio skirdavome deryboms su užsienio transliuotojais. Tačiau kuo toliau, tuo daugiau dėmesio ėmėme skirti bendresniems dalykams, tokiems kaip įstatymų pataisos, teisės aktų koregavimas, bendravimas su valstybės institucijomis“, – sakė asociacijos vadovė.

Televizijos pokyčius seka ir asociacijos narė, bendrovė „Penkių kontinentų komunikacijų centras“, viena pirmųjų pasiūliusi Lietuvoje ir iki šiol sėkmingai plėtojanti išmaniąją „Skynet“ televiziją. Įmonės Komercijos departamento vadovo Roberto Ragausko teigimu, keičiasi tiek televizija, tiek jos žiūrovas. „Šiuolaikinė televizija yra visai kitokia, nei buvo prieš kokį dešimtmetį. TV žiūrovas šiandien pats renkasi, kokį turinį, kokiu laiku ir per kokį įrenginį nori matyti. O kur dar išmaniosios televizijos galimybės rasti TV ekrane socialinį tinklą ar interneto svetainę, atsukti ar sustabdyti transliuojamą vaizdą, įsirašyti jį vėlesnei peržiūrai ir pan.“, – sakė R. Ragauskas.

Konferencijoje taip pat buvo aptartos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos ir jų įtaka rinkai, retransliuotojų veiklai bei santykiams su vartotojais. Daug diskusijų sukėlė faktas, kad bauda už karo propagandą, raginimus keisti konstitucinę santvarką ir kėsintis į šalies suverenitetą galės būti skiriama tiek transliuotojams, tiek ir retransliuotojams. Be to, aptartas įsigaliojantis leidimas ne tik drausti, bet ir įpareigoti retransliuotojus įstatymus per metus bent kartą pažeidusią programą iškelti iš vadinamojo bazinio paslaugų paketo. Diskusijose taip pat pažymėta, kad kuriant skaitmeninę rinką, svarbu išlaikyti pasitikėjimą laisvos bei atsakingos žiniasklaidos principais, paremtą fundamentalių vertybių apsauga bei ES valstybių ir visuomenės saugumo normomis.

Nepaisant pokyčių ir iššūkių, konferencijos dalyviai pripažino, kad Europoje ir pasaulyje sukuriamos technologinės naujovės labai greitai pasiekia ir Lietuvą, bei išreiškė viltį, kad ir po 10, ir po 20 metų lietuvaičiai nepražiopsos nė vienos pasaulinės technologijų naujienos.

 

Šaltinis: penki.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha