Universitete – prof. A. Avižienio vieša paskaita

Publikuota: 2012 m. spalio 9 d. antradienis

Spalio 18 d., ketvirtadienį, 16 val. VDU mažojoje salėje (S. Daukanto g. 28, II a.) vyks VDU garbės profesoriaus, pirmojo atkurtojo universiteto rektoriaus prof. Algirdo A. Avižienio vieša paskaita. Po paskaitos įvyks filmo „Skaičių odisėja“ premjera ir dviejų knygų apie profesorių pristatymai.

Prof. Algirdas A. Avižienis, vienas garsiausių XX a. informatikos mokslininkų pasaulyje, šiemet švenčia 80-ąjį gimtadienį. Šia proga spalio 18 d. profesorius skaitys visuomenei atvirą paskaitą, o susirinkusiesiems bus pristatytas filmas „Skaičių odisėja“, universiteto leidinys „Profesorius Algirdas Antanas Avižienis“ ir Rimanto Vanago knyga „A. Avižienio algoritmas ir kiti nutikimai“.

„Skaičių odisėja“ – tai jau antrasis šiemet pristatomas filmas apie prof. A. Avižienį. Jo kūrime bendradarbiavo VDU istorikas prof. Egidijus Aleksandravičius, literatūrologas Ramūnas Čičelis, kino menininkas Henrikas Gulbinas, žurnalistė Birutė Garbaravičienė. Kino novele vadinamo filmo idėją sugalvojo VDU Mokslo prorektorius prof. Juozas Augutis, jį žadama platinti internete. Filme mintimis apie profesorių dalinasi ir jo jaunystės laikų bičiulis, kadenciją baigęs Prezidentas, VDU Tarybos pirmininkas Valdas Adamkus.

Pasak Birutės Garbaravičienės, „Skaičių odisėja“ siekia plačiau pristatyti prof. A. Avižienio pasiekimus Lietuvos žmonėms. „Suvokę, kiek mažai mūsų visuomenė žino apie prof. A. Avižienio veiklą, nutarėme atkreipti dėmesį į reikšmingiausius jo gyvenimo puslapius ir priminti jo darbų vaisius, kurie pasaulyje labiau žinomi ir vertinami nei Lietuvoje“, – pasakojo filmo kūrime dalyvavusi žurnalistė B. Garbaravičienė.

Artėjančiame renginyje taip pat bus pristatytas VDU leidinys „Profesorius Algirdas Antanas Avižienis“, kuriame skaitytojai gali susipažinti su šio ypatingo žmogaus svariu indėliu į Lietuvos ir viso pasaulio mokslą, švietimą, pasaulio lietuvių ryšius su Tėvyne ir pirmuosius šalies žingsnius griūnant Tarybų Sąjungai. Knygelėje publikuojama mokslininko biografija, autentiškos nuotraukos, aprašyti pasiekimai moksle, garbingi apdovanojimai, jo atlikti tyrimai ir t. t.

Kiek kitokį žvilgsnį į garsųjį informatikos genijų siūlo publicistikos meistro Rimanto Vanago knyga „A. Avižienio algoritmas ir kiti nutikimai“. Pasitelkiant atvirus A. Avižienio prisiminimus, knygoje pateikiama spalvinga mokslininko giminės paletė – tai benamio paauglio kelias per karo griuvėsius, dramatiškos kūrybinės, šeimyninės, organizacinio darbo patirtys, gausūs, daugeliui dar nežinomi Č. Milošo sugrįžimo į Lietuvą, VDU atkūrimo bei kiti svarbūs mokslo, kultūros, istorijos faktai, unikalios fotografijos. Šiuo darbu siekiama padėti skaitytojams geriau suvokti talento, asmenybės saviraiškos ir pripažinimo kainą, su lietuvybe bei dvasingumu susijusias šiandienos aktualijas.

Maloniai kviečiame dalyvauti viešoje prof. A. Avižienio paskaitoje, filmo „Skaičių odisėja“ premjeroje bei Rimanto Vanago ir VDU knygų pristatymuose.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

VDU bus įkurtas pirmasis Lietuvoje Kūrybinių ir kultūrinių inovacijų kompetencijos centras

Bendradarbiaujant su italų mokslininkais ir sekant Australijos, D. Britanijos ir kitų šalių pavyzdžiu, Lietuvoje bus steigiamas pirmasis Kūrybinių ir kultūrinių inovacijų kompetencijos centras – Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) laimėjo šio centro kūrimui skirtą Europos Komisi... skaityti »