Prezidentė dalyvaus Pasaulio ekonomikos forume ir lankysis CERN

Publikuota: 2016 m. sausio 20 d. trečiadienis

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė sausio 20 d. išvyksta trijų dienų darbo vizito į Šveicariją. Šalies vadovė dalyvaus Pasaulio ekonomikos forume Davose ir apsilankys Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijoje CERN.

Šiemet Pasaulio Ekonomikos forumo, į kurį susirenką įtakingiausi  politikos ir verslo lyderiai, tema – 4-oji industrinė revoliucija. Valstybių vadovai, 3000 verslo atstovų ir vizionierių diskutuos kaip ateities kartoms sėkmingai prisitaikyti prie sparčios technologijų raidos, kaip inovatyvius sprendimus panaudoti kovojant su globaliais ekonomikos, energetikos, medicinos, klimato kaitos iššūkiais. Šiemet į Pasaulio Ekonomikos Forumą atvyksta apie 50 šalių prezidentai ir premjerai, JT, EBPO, Pasaulio Banko, TVF vadovai.

Šalies vadovė dalyvaus JT ir Pasaulio Banko iniciatyvą surengtoje aukšto lygio diskusijoje dėl pasaulio vandens išteklių prieinamumo ir kokybės užtikrinimo. Prezidentė ir dar 14 valstybių vadovų yra pakviesti prisijungti prie nuolatinės JT darbo grupės, kuri imtųsi lyderystės įgyvendinant JT „Vandens darbotvarkę“.

Dėl didelio užterštumo ir klimato kaitos vandens trūkumas tampa viena didžiausių problemų. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis 1,8 milijardo – kas ketvirtas planetos gyventojas – geria užterštą vandenį, kasdien nuo ligų, susijusių su vandens ir sanitarijos trūkumu, miršta apie 1000 vaikų. Ateityje dėl užterštumo ir klimato kaitos vanduo gali  būti dar sunkiau prieinamas ir tapti brangesnis nei dujos ar nafta.

Lietuva laikoma pavyzdžiu kaip tvariai naudoti vandenį. EK įvardija Lietuvą kaip vieną geriausiai nuotekas tvarkančių Europos Sąjungos valstybių, esame tarp tų ES šalių, kuriose geriamojo vandens kokybė jau beveik 100 proc. atitinka ES direktyvų reikalavimus.

Šis forumas – tai taip pat galimybė atkreipti pasaulio lyderių dėmesį į Lietuvos žmonėms aktualius klausimus. Diskusijoje Prezidentė pasisakys dėl Astravo AE, kuri statoma nesilaikant tarptautinių saugumo reikalavimų ir bus aušinama Neries vandeniu. Avarijos atveju užterštas vanduo per kelias paras pasiektų Vilniaus geriamo vandens šaltinius, užterštų ne tik Neries, bet ir Nemuno baseiną, Baltijos jūrą.

Davose šalies vadovė dalyvaus neformaliame lyderių susitikime, kuriame bus kalbama apie globalius migracijos bangos sukeltus iššūkius ir būdus jiems spręsti.

Prezidentė taip pat dalyvaus Globalaus moterų parlamentarių forumo (WIP), jungiančio per 9000 narių, aukšto lygio renginyje, kuriame bus diskutuojama, kaip paskatinti moterų aktyvumą ir lyderystę politikoje bei visuomeniniame gyvenime.                    

Pasaulio ekonomikos forumo metu planuojami Prezidentės susitikimai su kelių pasaulinių  verslo kompanijų vadovais, su kuriais bus kalbama apie verslo plėtros galimybes Lietuvoje.

Šalies vadovė taip pat apsilankys svarbiausiame branduolinių mokslinių tyrimų centre CERN. Tai didžiausia mokslinių tyrimų institucija pasaulyje, kurioje stažuojasi kone pusė visų planetos fizikų. Joje ieškomi atsakymai į sudėtingiausius klausimus ir atliekami unikalūs eksperimentai, kurie gali pakeisti žmonijos ateitį.

Apsilankymo šioje organizacijoje tikslas išreikšti politinę Lietuvos valią tapti asocijuota CERN organizacijos nare. Oficialus paraiškos dokumentas bus pateiktas kovą.

Prezidentė susitiks su čia dirbančiais lietuvių mokslininkais, virtualiai bendraus su Vilniaus Licėjaus, Vilniaus „Saulės“ ir Pasvalio gimnazijų bei kitų mokyklų mokiniais, prisijungusiais prie projekto „S‘cool Lab“.

Lietuva su šia organizacija bendradarbiauja jau nuo 1993 m. Kasmet čia stažuojasi per 20 Lietuvos mokslininkų iš Vilniaus, Kauno technologijos, Vilniaus Gedimino technikos universitetų. Vykdomos specialios programos mūsų mokytojams ir moksleiviams.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha