Pasirašytas susitarimas dėl Šiaulių apskrities STEAM centro

Publikuota: 2016 m. spalio 21 d. penktadienis

Pasirašytas susitarimas dėl dalyvavimo kuriant ir koordinuojant Gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, matematikos tyrimų ir eksperimentinės veiklos atviros prieigos (STEAM) centrą Šiaulių apskrityje. Jį parašais patvirtino švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė ir Šiaulių universiteto rektorius Donatas Jurgaitis. STEAM centras Šiaulių apskrityje veiks kaip Šiaulių universiteto struktūrinis padalinys.

„STEAM centruose mokiniams patraukliai ir suprantamai bus pristatomas mokslas, jie dirbs kartu su doktorantais, dėstytojais, verslo atstovais. Tai turėtų pagerinti mokinių pasiekimus „kietųjų“ mokslų srityje, paskatinti rinktis su jais susijusias studijas. Taip mes auginsime būsimus tyrėjus ir šalyje formuosime inovacijų kultūrą“, – pažymi švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė.

Švietimo ir mokslo ministerijos iniciatyva iš viso šalyje planuojama įsteigti dešimt STEAM centrų – kiekvienoje apskrityje. Juose mokiniai galės ne tik susipažinti su mokslų dėsniais, naujausiomis technologijomis, atradimais, bet ir patys atlikti mokslinius eksperimentus, tyrimus, laboratorinius, projektinius, brandos darbus.

Visų regionų STEAM centruose veiks keturios laboratorijos: viena – biologijos ir chemijos, antra  ̶  fizikos ir inžinerijos, trečia  ̶  robotikos ir informacinių technologijų, o ketvirta – specializuota, atitinkanti konkrečios teritorijos specifiką.

Šiaulių apskrities STEAM centras iš kitų šalyje planuojamų įsteigti tokių centrų išsiskirs sveikatos technologijų ir gyvenimo kokybės laboratorija. Joje bus sudarytos sąlygos kurti medicinines priemones, įrangą, reikalingą sveikatai atstatyti, palaikyti ar gydyti. Čia mokiniai kurs ir tirs judesio, regos ir kt. gyvenimo kokybės gerinimo technologijas. Kita ne mažiau svarbi laboratorijos suteikiama galimybė – negalią turintiems asmenims ar jų artimiesiems tiesiogiai susitikti su mokslininkais, kuriančiais priemones gyvenimo kokybei gerinti.

STEAM centruose veiks techninės kūrybos, konstravimo, modeliavimo, tyrinėjimo, programavimo ir kitos gamtos, technologinių ir tiksliųjų mokslų neformaliojo švietimo veiklos. Juose bus organizuojami profesinio orientavimo renginiai, susitikimai su mokslo, pramonės ir paslaugų sektorių atstovais, pažintiniai mokinių vizitai į mokslo institucijas, pramonės, paslaugų verslo įmones. Centrai taip pat sudarys galimybes visuomenei susipažinti su moksliniais tyrimais ir inovacijomis, o mokytojams tobulinti savo kvalifikaciją – vykdys seminarus, stažuotes, pažintinius vizitus.

Centrų kūrimą numatoma finansuoti 2014–2020 m. ES struktūrinių fondų lėšomis, Švietimo ir mokslo ministerija tam planuoja skirti 5,8 mln. eurų.

Lietuvoje siekiama sukurti mokslo populiarinimo tinklą. Šalia 10 regioninių STEAM centrų moksleiviams Švietimo ir mokslo ministerija taip pat inicijavo modernaus Mokslo ir technologijų populiarinimo centro steigimą. Be to, pradinės mokyklos ir progimnazijos bus aprūpintos gamtos ir technologinių mokslų ugdymui reikalingomis priemonėmis.

Šaltinis: smm.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai