Miestams ir miesteliams – sėkmingų profesionalų dėmesys

Publikuota: 2014 m. rugpjūčio 19 d. antradienis

Savo gimtines palikę ir kitur gyvenimą susikūrę lietuviai raginami atsigręžti į savo gimtuosius miestus ir miestelius. Pasaulio Ekonomikos Forumo jaunimo tinklo Global Shapers Lietuvos skyrius pradeda projektą „City Alumni”. Tai – inciatyva, siekianti pritraukti tiek mažesniuose Lietuvos miestuose, kaimuose, tiek didmiesčiuose gimusius, o vėliau po platų pasaulį išsibarsčiusius įvairių sričių profesionalus burtis bendrai veiklai savo gimtojo krašto ir jo bendruomenės labui.

Užsiregistravę tinklalapyje www.cityalumni.lt ir susirinkę į savo gimtojo miesto ar miestelio Alumni bendruomenę, projekto dalyviai dalinsis idėjomis, įgūdžiais, patirtimi, ryšiais ar finansiškai prisidės prie savo gimtojo krašto gerovės.

Prie projekto „City Alumni“ jau prisijungė septynkovininkė Austra Skujytė, kuri ketina atsidėkoti savo gimtiesiems Biržams už vaikystėje įgytas patirtis. „Man Biržai yra brangus miestas. Čia aš gimiau ir užaugau, čia kiekviena vieta primena patirtas įvairiausias gyvenimo akimirkas. Biržuose prasidėjo ir mano sportinis kelias. Visada gera ten grįžti ir norisi, kad miestas gyvuotų, būtų tvarkingas, išliktų įdomus lankytojams ir nenuobodus patiems biržiečiams“, – sako sportininkė A. Skujytė.

Grįžti į gimtinę projekto dalyviams nereikės – į miestelius „City Alumni“ dalyviai atneš savo patirtį, kontaktus, iniciatyvas. Dalyviai gali dalintis savo sėkmės istorijomis mokyklose, įkvėpti ir motyvuoti jaunąją kartą. Taip pat „City Alumni“ galėtų konsultuoti vietinį verslą ir viešąjį sektorių, pavyzdžiui, įkuriant savivaldybėse patariamąją Tarybą. Paprastas, bet efektyvus būdas tiems, kurie nori įdėti savo indėlį, bet neturi daug laiko, yra finansinė parama, skirta sporto komandoms, laisvalaikio veikloms, aplinkos gerinimo projektams.

Pilotinis projektas startavo Alytuje – čia bendruomenė jau buvo susibūrusi savarankiškai. „Keli Global Shapers nariai yra alytiškiai, todėl natūraliai idėją pradėjome testuoti Alytuje. Netrukus sužinojome, jog iš Alytaus studijuoti į didžiuosius Lietuvos miestus išvykę žmonės jau bendrauja socialiniame tinkle „Facebook” ir kartu įgyvendina socialinius ir švietimo projektus Alytuje”, – sako Global Shapers bei Alytus Alumni narė ir viena projekto organizatorių Kamilė Gimbutaitė. Alytaus „City Alumni“ dalyviai jau bendradarbiauja su savivaldybe, kuriai teikė pasiūlymus miesto plėtros planui. Alytaus Alumni surengė pirmą Lietuvoje bendruomenių iniciatyvų festivalį „10+ per 1 dieną”. Jo metu Alytuje susibūrę įvairios grupės ir bendruomenės, pavyzdžiui, namo bendrijos, pilietinio judėjimo iniciatyva ar aerobikos grupė, įgyvendino jiems įdomias bei miestui aktualias iniciatyvas.

Netrukus „City Alumni“ projektas ėmė plisti po visus Lietuvos kampelius. Praėjus mėnesiui po pirmojo pristatymo, prie projekto prisijungė jau 30 miestų ir miestelių.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha